islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5282
EURO
34,8785
ALTIN
2.435,87
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

ABD Senatosu Trump veto tehdidinin ardından BAE’ye büyük silah satışını onayladı

ABD Senatosu Trump veto tehdidinin ardından BAE’ye büyük silah satışını onayladı

Mirat Haber Ajansı

Birleşik Devletler Senatosu, Trump yönetiminin Birleşik Arap Emirlikleri’ne gelişmiş savaş uçakları ve insansız hava araçlarından 23 milyar dolarlık satışını engelleme çabasına son verdi. Başkan Donald Trump, BAE’nin İsrail ile bağlarını normalleştirmesine bağlı olarak kongrenin planlanan silah transferini engelleme çabalarını veto etmek için resmi bir tehdit yayınlamıştı. Her yıl sonunda Amerika’da parlamento savunma harcamalrıyla ilgili büyük çapı bir torba yasayı oylamaya açıyor ve bu genellikle kabul ediliyor. Bu yılki torba yasada yüzlerce farklı konu bulunuyor ve bunların arasında Türkiye’ye yönelik S400’lerden dolayı olası ekonomik yaptırımlar da yer almaktaydı.

Satışın destekçileri BAE’yi Orta Doğu’daki önemli bir ABD ortağı olarak nitelendirmekte. Muhalifler BAE’yi, Birleşmiş Milletler tarafından dünyanın en kötü insani felaketlerinden biri olarak tanımlanan bir çatışma olan Yemen’deki savaşa dahil olduğu için eleştiriyor. Trump yönetimi, 10 Kasım’da Kongre’ye General Atomics, Lockheed Martin Corp ve Raytheon Technologies Corp tarafından yapılan silahların BAE’ye satışını onayladığını bildirdi. Bombalar ve mühimmat ve ABD SİHA’larının tek bir ülkeye en büyük ikinci satışı. Beyaz Saray, satışların İsrail ile yaptığı son anlaşmanın ardından “BAE’nin İran’ın artan saldırgan davranışlarını ve tehditlerini caydırmasını sağlayarak” ABD dış politikasını ve ulusal güvenlik hedeflerini doğrudan desteklediğini söyledi. Satış gerçekleştiğinde BAE, aynı zamanda F-35’i alan ilk Arap ülkesi olacak. Gerek F-35 satışı gerekse SİHA’lar, Emirlikleri Orta Doğu’da Türkiye’ye karşı bir ileri karakol olarak güçlendirmekte.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.