islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3151
EURO
35,0957
ALTIN
2.298,67
BIST
9.050,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

İran ABD Geriliminde Yıllık Tatbikatını Yapıyor

İran ABD Geriliminde Yıllık Tatbikatını Yapıyor

Mirat Haber Ajansı

İran, stratejik Hürmüz Boğazı yakınlarında yarın bitmesi beklenen bir askeri tatbikat yapmakta. Tatbikat, ABD ile gerginliğin arttığı dönemde yapılıyor. Deniz, hava ve kara kuvvetleri Perşembe günü Umman Körfezi açıklarında yaklaşık iki milyon kilometre karelik bir alanda manevralara katıldı. Devlet televizyonu, Zülfikar-99 adlı tatbikatında İran denizaltıları ve insansız hava araçlarının da konuşlandırıldığını söyledi. Tatbikatın komutanı Amiral Habibullah Seyyari, tatbikatın dış tehditlerle ve olası her türlü işgalle mücadeleye hazır olma durumunu artırmayı amaçladığını söyledi.

ABD ve İran arasında uzun süredir devam eden gerilim, 2018’de Başkan Donald Trump’ın Washington’u çokuluslu bir nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekmesiyle tırmandı. Trump yönetimi, “maksimum baskı” politikasını benimseyerek, İran ekonomisine felç edici yaptırımlar uyguladı. İki düşman, İran’ın Körfez’de bir ABD insansız hava aracını düşürdüğü Haziran 2019’dan bu yana iki kez doğrudan çatışmanın eşiğine geldi. İran’ın önde gelen generali Kasım Süleymani’nin 3 Ocak’ta ABD tarafından suikasta kurban gitmesinin ardından tam bir askeri çatışma korkusu arttı. Beş gün sonra İran, Irak’ta ABD birliklerinin bulunduğu iki üsse bir füze saldırısıyla misilleme yaptı. Körfez’de ABD ve diğer Batı donanmalarının varlığına karşı çıkan Tahran, önemli bir petrol ticareti rotası olan Hürmüz Boğazı’nda her yıl aşamalı olarak deniz savaşı oyunları düzenliyor. Temmuz ayı sonlarında Hürmüz Boğazı yakınlarında yapılan bir başka tatbikatta, İran kuvvetleri helikopterden ABD uçak gemisinin bir kopyasını hedef alan bir füzeyi ateşledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.