islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3752
EURO
35,0539
ALTIN
2.326,91
BIST
9.118,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

ABD ve Rusya Biden-Putin’in telefon görüşmesinden sonra Yeni START paktını uzattı

ABD ve Rusya Biden-Putin’in telefon görüşmesinden sonra Yeni START paktını uzattı
Mirat Haber Ajansı

Kremlin yaptığı açıklamada, Rusya ve ABD’nin yeni START nükleer silah kontrol anlaşmasını uzatmayı kabul ettiğini paylaştı. Bu, dünyanın en büyük iki nükleer gücü arasındaki nükleer silahlarda son önemli anlaşmayı sürdürme yönünde bir karar oldu. 5 Şubat’ta sona erecek olan önceki anlaşma, Rusya ve ABD’nin konuşlandırabileceği stratejik nükleer savaş başlıkların, füzelerin ve bombardıman uçaklarının sayısını sınırlıyor. Kremlin, Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Joe Biden’in geçen hafta göreve gelmesinden bu yana ilk kez konuştuklarını açıklayarak, beklenen atılımı ilan etti.

Moskova ve Washington, yönetimi Moskova’nın reddettiği, yenilemeye şartlar eklemek isteyen eski ABD Başkanı Donald Trump’ın yönetiminde uzatma konusunda anlaşamadılar. Kremlin, iki liderin, iki ülke arasında diplomatik notaların değiş tokuş edilmesinden “memnuniyet duyduklarını” ve anlaşmanın uzatılacağını açıkladı. Çağrıdan hemen sonra Putin, anlaşmanın uzatılmasına ilişkin bir yasa tasarısı taslağını Rus parlamentosuna sundu. Anlaşmanın uzatılması ABD’de kongre onayını gerektirmiyor, ancak Rus yasa koyucuların anlaşmayı onaylaması gerekiyor. Kremlin kontrolündeki parlamentonun üst düzey üyeleri meseleyi hızlandıracaklarını ve uzatmayı Çarşamba günü erken saatlerde onaylayacaklarını bildirdi. 2010’da imzalanan Yeni START veya Stratejik Silahları Azaltma Anlaşması, geniş çapta küresel silah kontrolünün temel taşı olarak kabul edilmektedir. Her ülkeyi 1.550’den fazla konuşlandırılmış nükleer savaş başlığı ve 700 konuşlandırılmış füze ve bombardıman uçağıyla sınırlandırıyor ve uygunluğu doğrulamak için yerinde kapsamlı incelemeler yapmayı öngörüyor. Beyaz Saray geçen hafta, Biden’in Yeni START için beş yıllık bir uzatma arayacağını söyleyen ABD silahsızlanma elçisi Robert Wood’un söylediği gibi, Moskova ile angaje olma çabalarının sadece başlangıcı olacak. Rusya’nın Cenevre’deki Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Gennady Gatilov yaptığı açıklamada, anlaşmanın uzatılmasının Moskova ve Washington’a diğer uluslararası güvenlik konularında ortak çalışma için daha fazla zaman vereceğini ifade etti. Kremlin aynı açıklamada, Putin’in Biden’a Moskova ile Washington arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin her iki ülkenin de çıkarına olacağını söylediğini iletti. İki liderin, ABD’nin Açık Semalar anlaşmasından çıkma kararının yanı sıra İran’ın nükleer programı ve Ukrayna’daki çatışmayı da ele aldıklarını açıkladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.