islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4317
EURO
34,7477
ALTIN
2.441,58
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

ABD ve Ukrayna Yol Ayırımında

ABD ve Ukrayna Yol Ayırımında

ABD-İngiltere-Rusya üçlüsünün Karadeniz ve Avrupa’nın Karadeniz’e olan sınırında kurguladıkları tiyatro yavaş yavaş deşifre oluyor. Ukrayna lideri Zelensky bu tiyatroyu fark etti. Rus basının iddiasına göre Zelensky, Amerika Birleşik Devletleri ile yol ayırımına girdi. Diğer yandan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitry Kuleba’nın gerginliği düşürmeyi hedefleyen açıklaması da bu iddiayı doğrular nitelikte değerlendiriliyor.

VEDOMOSTİ: ZELENSKY, WASHİNGTON İLE ANLAŞMAZLIK YAŞIYOR

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, Rus işgali iddialarının yalnızca Ukrayna’ya zarar verdiğini iddia etti. <yabancı medya için düzenlediği basın toplantısında Ukraynalı lider, Rusya ile olası bir savaştan bahsetmemekte ısrar etti. Bunun gerçekten mümkün olduğunu kabul etti, ancak ne paniğe neden olmalı ne de yaklaşan çatışmanın kesin tarihlerini tahmin etmenin mümkün olmadığını söyledi. Zelensky ayrıca, Batı medyası tarafından çokça dile getirilen ve ABD Başkanı Joe Biden’ın kışkırtmaları olan “Rus saldırganlığının” gerçekleşeceğini kesin olarak söylemenin imkansız olduğunu da belirtti.

 

Zelensky’ye göre, Rusya’nın olası “istilası” üzerindeki panik nedeniyle, sonbahardan bu yana Ukrayna’dan sermaye çıkışı şimdiden 12,5 milyar dolara ulaştı. Ukraynalı lider, “Milletimiz bu tür zorluklarla tek başına baş edemez. Ulusal para birimimizi devlet rezervlerinden dengeliyoruz, bu da Ukrayna’ya çok pahalıya mal oluyor. Ekonomimizi istikrara kavuşturmak için 4-5 milyar doların üzerinde harcama yapacağımızı düşünüyorum” dedi.  Zelensky, ABD’den mali yardım ve IMF’den daha fazla kredi umduğunu da sözlerine ekledi.

Ukrayna’daki Avrupa Diyalog Uzman Grubu Koordinatörü Georgy Çizhov, Zelensky’nin dış politikasında Ukrayna’nın bağımsızlığını göstermeye karar vermesi halinde bunun için garip bir araç seçmiş gibi göründüğünü söyledi. Uzmanın görüşüne göre Zelensky, böyle yaparak halkı sakinleştirmek ve paniği önlemek istiyor.

Bağımsız Devletler Topluluğu Eyaletleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Vladimir Zharikhin, ABD’nin Ukrayna’yı Rusya ile ilişkilerde bir pazarlık kozu haline getirdiğini ve Zelensky’nin bile buna tepki gösterdiğini söyledi.

Washington, Ukrayna ekonomisini olumsuz etkileyen Moskova ile siyasi oyunlarında Doğu Avrupa ülkesini kullanıyor. Zharikhin’e göre, “Rus işgali” etrafındaki panik yatırımcıları Ukrayna’dan uzaklaştırırken, savaşa hazırlanmak için ciddi bir neden yokken, Ukraynalı yetkililer ulusal para birimlerini ayakta tutmak için çok çalışıyorlar. Uzman, bunun doğal olarak Kiev’de hoşnutsuzluğa yol açtığını ve bunun da tam olarak Zelensky’nin ifade ettiği gibi olduğunu belirtti.

ETİKETLER: Zelensky
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.