islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

ABD Yüksek Mahkemesi, Filistinli Guantanamo mahkumunun davasına bakacak

Yargıtay, 11 Eylül saldırılarının ardından New York City ve Washington, DC’de yakalanan ve Guantanamo Körfezi’ndeki ABD üssündeki hapishanede tutulan bir Filistinlinin hükümetin sınıflandırdığı bilgilere erişip erişemeyeceğine karar verecek.

ABD Yüksek Mahkemesi, Filistinli Guantanamo mahkumunun davasına bakacak

Yargıtay, 11 Eylül saldırılarının ardından New York City ve Washington, DC’de yakalanan ve Guantanamo Körfezi’ndeki ABD üssündeki hapishanede tutulan bir Filistinlinin hükümetin sınıflandırdığı bilgilere erişip erişemeyeceğine karar verecek.

Mirat Haber Ajansı

Yargıtay, 11 Eylül saldırılarının ardından New York City ve Washington, DC’de yakalanan ve Guantanamo Körfezi’ndeki ABD üssündeki hapishanede tutulan bir Filistinlinin hükümetin sınıflandırdığı bilgilere erişip erişemeyeceğine karar verecek. Zayn al-Abidin Muhammed Hüseyin olarak da bilinen Ebu Zübeyde, ilk olarak Mart 2002’de Pakistan’da yakalandı. Yurtdışındaki CIA gözaltı tesislerinde hapsedildi. ABD hükümeti, Usame bin Ladin’in bir ortağı ve uzun süredir müttefiki olduğunu söylüyor. Zubaydah ve avukatı, iki eski CIA yüklenicisi olan James Mitchell ve Bruce Jessen’i, Polonya’da Zubaydah’ın alıkonulduğunu ve işkence gördüğünü söyledikleri gizli bir CIA tesisinin operasyonu hakkında sorgulamak istiyor.

This file photo provided by US Central Command, shows Abu Zubaydah, date and location unknown [US Central Command via AP]

Yakın zamanda yayınlanan bir Yüksek Mahkeme belgesi, Zübeyde’nin çeşitli CIA kara sitelerinde nasıl tutulduğunu ve 2002’de bir ay içinde 83 kez su bordasına alınması da dahil olmak üzere acımasız bir insanlık dışı sorgulama rejimine nasıl katlandığını ayrıntılarıyla anlatıyor. Zübeyde, Ağustos 2002’de Adalet Bakanlığı bildirisinde yasa dışı olduğu belirlenen 10 işkence tekniğinin tamamına maruz kalan tek tutuklu. San Francisco’daki Dokuzuncu Devre için ABD Temyiz Mahkemesi, 2019’da 2-1’e, iki yüklenicinin yalnızca sınırlı sorgulamayla karşı karşıya kalabileceğine karar verdi. Mahkeme bu kararda, Zübeyde’ye yapılan muameleyi anlatmak için işkence kelimesini kullanmış. Yüksek mahkeme, Ekim ayında yeni görev süresinin başlamasına kadar davayı görmeyecek. Başkan Joe Biden’ın yönetimi, eski ABD Başkanı Barack Obama’nın idaresinde başlayan bir gözden geçirme sürecinin ardından Guantanamo Körfezi’ndeki ABD üssündeki hapishaneyi kapatmaya çalışacağını açıkladı. Obama, Guantanamo Körfezi’ni kapatmaya çalıştı ve 2009-2017’deki sekiz yıllık görev süresi boyunca yaklaşık 200 mahkumu başka ülkelere nakletti, ancak hala toplam 40 tutuklu bulunan hapishaneyi boşaltamadı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.