islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5995
EURO
34,7919
ALTIN
2.496,49
BIST
9.444,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Kızıl Gezegen’de Büyük Keşif

Kızıl Gezegen’de Büyük Keşif
16 Aralık 2021 16:31
A+
A-

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), geçtiğimiz aylarda dikkat çeken bir haberi duyurmuştu. NASA, Mars’ta Perseverance gezgini tarafından toplanan ilk örneklerin Kızıl Gezegen’de suyun bulunduğunu gösterdiğini ifade etmişti. Bilim insanları Mars’ın yüzeyinin hemen altında “önemli miktarda su” keşfetti.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) geçtiğimiz günlerde Perseverance gezgini tarafından toplanan ilk örneklere göre Mars’ta suyun bulunduğunu açıklamıştı. Bİlim insanlarından bu konuya ilişkin çarpıcı bir açıklama geldi. Mars yüzeyinin hemen altında “önemli miktarda su” keşfi yapıldı.

“Önemli Miktarda Su”

Ortak bir Avrupa ve Rus misyonu, Mars yüzeyinin hemen altında “önemli miktarda su” keşfetti ve bilim insanları, bu rezervin gelecekteki kaşifler tarafından kolayca kullanılabileceğini açıkladı. Güneş Sistemimizdeki en büyük kanyon olan Valles Marineris, Mars’ın ekvatorunun hemen güneyinde yer alıyor. Valles Marineris, Dünya’daki Büyük Kanyon’dan yaklaşık 10 kat daha uzun ve beş kat daha derin…

Hollanda Büyüklüğünde Su Kütlesi

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) çarşamba günü yaptığı açıklamada, Mars’taki kanyonun Hollanda büyüklüğünde bir su kütlesini de sakladığını açıkladı. Su, ESA ve Rus uzay ajansı Roscosmos’un ortak projesi olan ExoMars Trace Gas Orbiter tarafından tespit edildi.

Muhtemelen Buz Olarak

Uydu, kanyonun yüzeyinin bir metreden daha az altında büyük miktarda hidrojen tespit etti ve hidrojen molekülleri su moleküllerine bağlanırken, keşif, o bölgedeki toprağın, muhtemelen buz olarak var olan nem açısından zengin olduğunu gösterdi.

Rusya Bilimler Akademisi Uzay Araştırmaları Enstitüsü’nden Alexey Malakhov , “Valles Marineris’in merkezi bir bölümünün suyla dolu olduğunu gördük. Bu beklediğimizden çok daha fazla su. Bu, sabit düşük sıcaklıklar nedeniyle su buzunun kuru toprak altında kalıcı olarak kaldığı, Dünya’nın permafrost bölgelerine çok benziyor.” diye ifade etti

Keşif, Mars’taki ilk su işareti değil. Buzullar kutup bölgelerini kaplıyor ve önceki ESA misyonları, yüzeyinin birkaç kilometre altında potansiyel su depoları buldu.

Bununla birlikte, en son bulgu, ESA’nın söylediği suyun çok daha “işlenebilir” olduğunu ortaya koyuyor ve “Valles Marineris’i, gezegene yapılacak gelecekteki insan keşif misyonları için daha da umut verici bir hedef” haline getiriyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.