islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5548
EURO
34,9380
ALTIN
2.443,23
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
17°C

ABD’de Zorla Alıkonan İranlı Bilim Adamı Eve Döndü

ABD’de Zorla Alıkonan İranlı Bilim Adamı Eve Döndü

Mirat Haber Ajansı

ABD’de hapsedilen ve federal ticari sırlar davasından beraat eden İranlı bir bilim adamı memleketine döndü. Haber ajanslarının verdiği bilgilerde yüz maskesi takan ve akrabaları tarafından karşılanan Sirus Asgari’nin İran’a geliş görüntüleri paylaşıldı. İran’ın Şerif Teknoloji Üniversitesi’nde profesör olan Asgari, Nisan 2016’da ABD’de gözaltına alındı. ABD federal savcıları tarafından Case Western Reserve Üniversitesi’nde birlikte çalıştığı akademiyen meslekdaşlarının araştırmalarını çalmakla suçlandı. Cleveland’daki üniversite, ABD Deniz Kuvvetleri Araştırma Ofisi için malzeme aşınması önleyici paslanmaz çelik üretmek için bir proje üzerinde çalışıyordu. Asgari, ABD Bölge Hakimi James Gwin tarafında davada herhangi bir suç bulunamayınca dört yıl lüzumsuz yere hapiste yattıktan sonra Kasım ayında beraat etti. Bunun ardından bir dizi ilginç olayın sonucunda 6 ayı aşkın süre boyu beklemek zorunda kaldı.

ABD Anavatan Güvenlik teşkilatı daha önce basına, beraatinden sonra geçen Aralık ayında Asgari’i sınır dışı etme sürecini başlattıklarını söyledi. Ancak İran, süresi dolan pasaportunu, ABD’de diplomatic misyonu bulunmadığından ve resmi işleri İsviçre konsoloslukları vasıtasıyla yaptığından ancak Şubat ayında yenileyebildi. Bunun ardından da Koronavirüs pandemisi ve uluslararası uçuşlardaki kısıtlamalar nedeniyle geri dönüşü ertelendi. Bu arada Asgari Korona virüsü kaptı, ancak daha sonra tamamen iyileştiği bildirildi. Ardından Amerikalılar, Asgari’nin serbest bırakılmasını İran’da tutulan ABD mahkumları ile ilişkilendirip karşılıklı serbest bırakma pazarlığı yaptılar. İran bunu reddetti. Salı günü, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Javad Zarif Instagram mesajında ​​ilk olarak Asgari’nin İran’a geri döndüğünü söyledi. Daha sonra bakanlık sözcüsü Abbas Musevi, gerçekleşen mahkum takasının spekülasyon yalan haber olduğunu belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.