islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5120
EURO
34,9490
ALTIN
2.435,29
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

AB’den Suudilere Prensleri Serbest Bırak Çağrısı

AB’den Suudilere Prensleri Serbest Bırak Çağrısı

Mirat Haber Ajansı

ABD’deki 2 milyon dolarlık lobi çalışmalarına ek olarak Avrupalı ​​parlamenterlerin dilekçeleri Suudi Arabistan’a iki yıllık hapis cezası verilmiş hayırsever bir prensin serbest bırakılması yönünde baskı yapıyor. Prens Salman bin Abdulaziz bin Salman el-Suud ve babasının Ocak 2018’den beri tutuklu kalması, fiili hükümdar Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın (MBS) potansiyel rakiplerini ortadan kaldırma hareketinin bir parçası olarak görülüyor. Mart ayında, Kral Salman’ın kardeşi Prens Ahmed bin Abdulaziz el-Suud ve hükümdarın yeğeni Prens Muhammed bin Nayef gözaltına alındı. Nayef iki yıl önce Veliaht Prens olarak görevden alınmış, onun yerine MBS getirilmişti. Kelepçeler ayrıca Kanada’ya kaçan bin Nayef’in eski yardımcısı Saad el-Jebri’nin aile üyelerini de ortadan kaldırdı. Prens Salman pek çok kişi tarafından beklenmedik bir hedef olarak görülmüştü. Fransa’nın elit Sorbonne Üniversitesi’nde öğrenim gören çok dil konuşan 37 yaşındaki, görünüşe göre hiçbir politik hırsı olmayan ve fakir ülkelerdeki kalkınma projelerini finanse etme konusunda çalışmalarıyla tanınan biriydi. İzleyenler bunu inanılmaz bir tutuklama olarak nitelemiş, en tutuklanmayacak, halka yararlı ve tehlikesiz bir adamın hedeflenmesine şaşırmıştı.

Riyad yakınlarındaki yüksek güvenlikli El-Ha’ir hapishanesinde ve daha sonra babası Prens Abdulaziz bin Salman ile özel bir villada gözaltına alındıktan sonra, prensin bu yıl Mart ayında gizli bir gözaltı alanına taşındığını söyledi. Tatil için babasıyla bir araya gelmek üzere geçen hafta gizemli bir şekilde villaya geri döndüğünü söylediler. Geri dönüşü, serbest bırakılması için uluslararası baskının kısmen işe yaradığına dair bir işaret olabilir. Suudi makamları davanın yorumlanması talebine yanıt vermedi. Avrupa Parlamentosu’ndan bir heyet, Suudi yetkililere Şubat ayında Riyad’a yaptığı ziyarette Prens Salman dahil gözaltına alınan kraliyet ailesi üyelerini serbest bırakmalarını istedi. Ayrı bir gelişmede, ABD’nin adalet departmanına göre, Washington’un önde gelen lobici Robert Stryk’in Sonoran Politika Grubu, prensin ABD, İngiltere, Fransa ve Avrupa Birliği hükümetleriyle serbest bırakılmasını savunmak için Mayıs ayında 2 milyon dolarlık bir hukuk savunma sözleşmesi imzaladı. Stryk’in Trump yönetimi ile yakın bağlantıları olduğu bilinmekte. Dosyaya göre, Stryk’in hukuk bürosu, Prens Salman’ın Paris’te yaşayan bir dostu olan Hashim Mughal tarafından göörevlendirildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.