islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

Cezayir’e Facebook saldırısına Fransa ordusu karıştı

Cezayir’e Facebook saldırısına Fransa ordusu karıştı
Mirat Haber Ajansı

Fransız vatandaşları, Facebook’un ortaya çıkardığı sahte sosyal medya hesaplarına ilişkin davaya Fransız ordusunun karıştığı yönündeki suçlamaları dün tepki gösterdiler. Fransız L’Opinion gazetesi, ordunun Facebook’taki sözde “eşgüdümlü gerçek dışı davranışa” karışmasına atıfta bulunan bir makale yayınladı. Facebook, bu ihlalleri herhangi bir yabancı veya devlet kurumunun lehine müdahale etmeme politikasıyla çalişkili görüyor. Gazeteci Jean-Dominique Marché’nin yazdığı makalede, benzer bir davranışın daha önce Rusya’dan geldiği değerlendirilerek, şimdi Fransa’nın aynı hatayı, daha doğrusu Fransız ordusunun işlediğini vurguladı.

Salı günü Facebook, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’daki birçok ülkenin vatandaşlarını hedef alan “eşgüdümlü gerçek dışı davranış” uygulayan Fransa ve Rusya menşeli üç ağ tarafından oluşturulan Facebook ve Instagram platformlarında 223 hesap, sayfa ve grubu sildiğini duyurdu. Şirket, web sitesinde Salı günü, hükümet müdahalesine karşı Facebook politikalarını ihlal ettikleri için üç ayrı ağı kaldırdıklarını söyledi. Bunu bir yabancı veya devlet kurumu adına eşgüdümlü gerçek olmayan davranış  olarak tanımladılar. Facebook’a göre, kamuoyunu manipüle etmek ve sahte hesaplarla stratejik bir hedefe ulaşmak için uyumlu çabaları ifade ediyor. Şirket, silinen hesapların Fransa ve Rusya’da oluşturulduğunu ve Kuzey Afrika ve Orta Doğu’daki birkaç ülkeyi hedeflediğini açıkladı. Fransa kaynaklı faaliyet esas olarak Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali’yi ve daha az ölçüde Nijer, Burkina Faso, Cezayir, Fildişi Sahili ve Çad’ı hedef aldı. Facebook, bu etkinliğin sahiplerinin kendilerini hedefledikleri ülkelerde yerel vatandaşlar olarak sunmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi. Fransa’nın Frankofon (Fransızca konuşan eski sömürge) Afrika’daki politikaları da dahil olmak üzere haberler ve güncel olaylar hakkında öncelikle Fransızca ve Arapça yayınladılar. Sosyal medya devi, arkasındaki insanlar kimliklerini ve koordinasyonlarını gizlemeye çalışsalar da, soruşturmalarının Fransız ordusuyla ilişkili kişilerle bağlantılar bulduğunu söyledi. Facebook ekibi ilk kez Fransa ve Rusya devletlerinden, karşı tarafı arkadaşlık etmek, yorumlamak ve eleştirmek de dahil olmak üzere aktif olarak birbirleriyle etkileşim kurarak bozmaya çalışan bu türde kampanyalar buluyor. Devletler genelde bu faaliyetlerini daha karmaşık ve gizli yürütürken Rusya ve Fransa özensiz ve kolayca yakalanabilir kampanyalar düzenlemişler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.