islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5566
EURO
34,8396
ALTIN
2.431,83
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

ABD’li aktivistler Yemen savaşına destek için eylem yapıyorlar

ABD’deki savaş karşıtı aktivistler, Suudi liderliğindeki koalisyonun şu anda altıncı yılındaki Yemen’e karşı yürüttüğü soykırıma yakın savaş ve abluka için Amerikan desteğini protesto etmek için açlık grevi düzenliyorlar. BM Yemen’deki durumu dünyanın en kötü insani krizi olarak nitelendirdi.

ABD’li aktivistler Yemen savaşına destek için eylem yapıyorlar

ABD’deki savaş karşıtı aktivistler, Suudi liderliğindeki koalisyonun şu anda altıncı yılındaki Yemen’e karşı yürüttüğü soykırıma yakın savaş ve abluka için Amerikan desteğini protesto etmek için açlık grevi düzenliyorlar. BM Yemen’deki durumu dünyanın en kötü insani krizi olarak nitelendirdi.

Mirat Haber Ajansı

ABD’deki savaş karşıtı aktivistler, Suudi liderliğindeki koalisyonun şu anda altıncı yılında Yemen’e karşı yürüttüğü savaş ve abluka için Amerikan desteğini protesto etmek için açlık grevi düzenliyorlar. Açlık grevi, Detroit merkezli aktivistler tarafından yönetiliyor. Aralarında Yemen Kurtuluş Hareketi genel koordinatörü olan 26 yaşındaki Yemenli Amerikalı Iman Saleh de var. Bu ayın başlarında Washington Post’taki bir yazısında Saleh, protestonun on birinci gününe girdiğini açıkladı. Yemeksiz günler geçirdikten sonra, kısa süreli hafızasının çoğunu kaybettiğini belirtti. Her gün, Yemen halkının uzun süredir katlandığı açlığın fiziksel yükünü hissedebiliyordu. Ancak Salih, acısının kuşatma altındaki Yemenlilerin acısına ulaşamayacağını ifade ediyor. Açlıktan ölüyorum, ama açlıktan ölmüyorum ve acı çekiyorum ama bu acıyı sona erdirmeyi seçebilirim, dedi Saleh. Milyonlarca Yemenlinin devam eden çatışma ve kara ve deniz ablukaları ortasında yaygın kıtlık tehdidiyle karşı karşıya olduğu için, açlık grevinin sembolik bir seçim olduğunu belirtiyor.

Ölüm silahları batıdan

Başlangıçta altı aktivist açlık grevine katılmış olsa da, geriye sadece Iman ve 23 yaşındaki kız kardeşi Muna Saleh kaldı. Salih kardeşler, dünyaya starvatio’dayken vücudun neler yaşadığını göstermenin sadece Yemen’de olup bitenlere dikkat ve farkındalık getirmeyeceğini, aynı zamanda insanların yıllardır Yemenlilerin uğraştığı koşulları anlamalarına yardımcı olacağını hissettik. Hareketin bilinçlendirme kampanyasının bir kısmı, Biden yönetiminin savaşa verilen tüm desteği sona erdirmesi ve Suudilere ablukayı sona erdirmesi için baskı yapması çağrısında bulunan çevrimiçi bir dilekçede 5.000 imza toplamaktı. Dört BM ajansına göre, Şubat ayında uluslararası toplum müdahale etmezse bu yıl en az 400.000 Yemenli çocuğun açlıktan ölebileceği bildirildi. Kıtlık resmi olarak ilan edilmemiş olsa da, BM Yemen’deki durumu dünyanın en kötü insani krizi olarak nitelendirdi.

ABD’li milletvekillerinden oluşan iki partili bir grup, Biden yönetimini Riyad’a Yemen’e ithalat üzerindeki kısıtlamaları kaldırması için baskı uygulamaya çağırdı. Önemli giriş limanlarında devam eden ambargonun insani krizin doğrudan bir nedeni olduğunu savundular. Başkan Joe Biden, Şubat ayında yaptığı ilk dış politika konuşmasında, ABD’nin Yemen’deki Suudi ve BAE saldırı operasyonlarına verdiği desteği sona erdireceğini açıklamıştı. Ancak, Husi müttefiki Yemen silahlı kuvvetlerinin saldırılarına karşı kendilerini savunmak için Suudilere yardım etmeye devam edeceği konusunda ısrar etti. Biden ayrıca yakın zamanda, Trump’ın aracılık ettiği BAE’ye büyük silah satışını da onayladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.