islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4809
EURO
34,7450
ALTIN
2.440,33
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

ABD’nin Somali’deki Sivil Kıyımı Devam Ediyor

ABD’nin Somali’deki Sivil Kıyımı Devam Ediyor

Mirat Haber Ajansı

İnsan hakları konusunda çalışmalar yapan sivil toplum örgütlerine göre, Birleşik Devletler ordusu Somali’de bu yılın başlarında çocuk da dahil olmak üzere en az yedi sivilin katledildiği kendisinden kaynaklanan iki hava saldırısını soruşturmadı. İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından yayınlanan bir raporda, sivillerin öldürülmesinin savaş yasalarını açıkça ihlal ettiğini ortaya kondu. Rapor, 2 Şubat ve 10 Mart’ta Jilib ve Janaale’deki olaylardan bahsediyordu. Rapora göre, El Şebab silahlı grubununun bu yerlerde ABD açısından dikkate değer askeri bir hedefe sahip olduğuna dair hiçbir kanıt yok.

El Şebab, Somali’nin uluslararası kabul görmüş hükümetini devirmek için El Kaide bağlantılı bir grup. Bir zamanlar ülkenin çoğunu kontrol ederken, 2011 yılında başkent Mogadishu’dan çıkarıldı ve o zamandan beri diğer merkezlerinin çoğunu kaybetti. Ancak savaşçıları, Mogadişu ve diğer yerlerde düzenli olarak saldırı düzenliyor.

Somali’nin güneyinde küçük bir tarım kasabası olan Jilib’deki hava saldırısı genç bir kadını öldürdü ve birkaçını da yaraladı. 10 Mart’ta, Mogadişu’nun 95 km güneyinde, Janaale yakınlarında bir başka baskın minibüse çarptı. Çocuk da dahil olmak üzere altı sivil öldürüldü.

ABD’nin Somali’de sivil zararı değerlendirme standartları da dahil olmak üzere “ölümcül güç” kullandığı yasal çerçeve net değil. ABD, Somali’de ilk drone saldırısını 2011’de gerçekleştirdi. Ancak Başkan Donald Trump’ın 2017 yılında iktidara gelmesinden bu yana bu saldırıların sıklığı önemli ölçüde arttı. Neye ne için saldırdıkları ve sivil hlkı neden öldürdükleri belli değil.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.