islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4454
EURO
34,7775
ALTIN
2.442,56
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Çok Bulutlu
17°C

Filistinli gruplar uzun süredir ertelenen seçimlerdeki yöntem üzerinde anlaştı

Filistinli gruplar uzun süredir ertelenen seçimlerdeki yöntem üzerinde anlaştı
Mirat Haber Ajansı

Filistinli gruplar El Fetih ve Hamas, iki hareket arasındaki yakınlaşmanın ardından yaklaşan yasama ve cumhurbaşkanlığı seçimleri için mekanizmalar üzerinde anlaştıklarını açıkladı. Mısır’ın başkentinde dün varılan uzlaşma, bir seçim anlaşmazlıkları mahkemesi sunuyor ve ücretsiz kampanya ve oylamaya izin vermeyi taahhüt ediyor. Kahire’deki iki günlük oturumun sonunda yapılan ortak açıklamada, hem grupların hem de diğer 12 Filistinli fraksiyonun uzun süredir ertelenen oylama için takvime uymaya ve sonuçlara saygı duyup kabul etmeye söz verdiklerini ifade etti. Parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasıyla 22 Mayıs ve 31 Temmuz olarak belirlendi.

Filistin seçimlerinde adaylar belli oldu

Seçimlerin olacağına dair yaygın bir şüphe var. Birçok Filistinli, Filistin Yönetimi’nin El Fetih Başkanı Mahmud Abbas’ın yeni ABD Başkanı Joe Biden’e demokratik kimliğini gösterme girişimi olduğuna inanıyor. Donald Trump döneminde dibe vurduktan sonra ABD ile ilişkileri sıfırlamaya hevesli. El Fetih’in yönettiği Filistin Yönetimi İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da sınırlı özerkliğe sahipken, Hamas Gazze Şeridi’nde İsrail’in Akdeniz bölgesine yıkıcı bir abluka uyguladığı 2007’den beri iktidarı elinde tutuyor. Açıklamaya göre seçim mahkemesi, seçimle ilgili her türlü hukuki ihtilafta hüküm sürecek olan Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs’ten yargıçlardan oluşacak. Ayrıca, üniformalı Filistin polisinin ve başka hiç kimsenin Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ndeki oy kullanma alanlarını korumayacağı ve bunların yasalara uygun olacağını ifade etti. İki grup, Batı Şeria ve Gazze’de siyasi gerekçelerle tutuklu bulunan tutukluları serbest bırakmayı ve sınırsız kampanyalara izin vermeyi de kabul etti. Gazze ve Batı Şeria’da 2,8 milyon uygun seçmen var. 85 yaşındaki Abbas, Ocak ayında seçim tarihlerini açıkladı ve aday olması bekleniyor. 2006’daki son oylama, Hamas’ın parlamento seçimlerine ilk katılımı sürpriz bir zaferle sonuçlanmıştı. Hamas daha sonra El Fetih’in Gazze’deki oylamanın sonucunu tanımayı reddetmesi üzerine karşı karşıya geldi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.