islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4958
EURO
34,6084
ALTIN
2.477,26
BIST
9.588,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

ABD’nin “terörle mücadele” askerlerini tutma bahanesiyle Afganistan’da kalma planı

ABD’nin “terörle mücadele” askerlerini tutma bahanesiyle Afganistan’da kalma planı
Mirat Haber Ajansı

Biden yönetimi, ABD askerlerini Afganistan’da en az 1 Mayıs tarihine kadar tutmaya çalışıyor. ABD’li bir meclis üyesi, Taliban’ın ABD terörle mücadele gücünün DAEŞ düşmanlarıyla yüzleşirken kalmasına izin vereceği bir anlaşmayı araştırıyorlar. Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Adam Smith’in yorumları, ABD Başkanı Joe Biden’ın, Trump yönetiminden miras aldığı Afganistan barış sürecini ele alışının yeni ayrıntılarını ortaya koydu. Bütün gelişmeler çeşitli bahanelerle Biden yönetiminin Trump’ın geri çekilme planlarını sulandırarak birlikleri tutmaya zemin hazırlama çalışmasına işaret ediyor.

Trump anlaşmasını geçersiz kılmak için yöntemler

ABD’li yetkililer, Biden’ın son ABD askerlerini ABD’nin en uzun savaşından çekilmesi için son tarihe karar vermediğini belirtti. Biden, Trump’ın Taliban ile yaptığı Şubat 2020 anlaşmasında belirlenen sürenin dolmasının zor olacağını vurgulamıştı. Smith, ABD yönetiminin birinci işinin Taliban ile ABD önderliğindeki gücün biraz daha uzun süre kalmasına izin vermek hakkında konuştuğunu ifade etti. Taliban’ın tüm yabancı birliklerin gitmesini istediğini belirtti. Ancak Smith, eğer durumları bu kalırsa, ABD’nin ülkeyi terk etmekten başka çaresi kalmayacağını ve bunun da terörle mücadele dahil tüm güçleri ortadan kaldıracağını açıkladı. Taliban ve DAEŞ’in yerel üyeleriyle savaş sırasında ABD hava saldırıları, rakiplerini bozguna uğratmalarına yardımcı olmak için kritik olduğunu kanıtladı. Ancak uzmanlar, DAEŞ’in hala ciddi bir tehdit olduğunu ifade ediyor. Taliban, Biden 1 Mayıs tarihini karşılayamazsa yabancı güçlere saldırmaya devam edeceklerini belirtti ve bazı uzmanlar, Taliban’ın herhangi bir ABD kuvvetine rahat vereceğinden şüphe duyuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.