islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5707
EURO
34,9946
ALTIN
2.460,16
BIST
9.897,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Tunus Başbakanı içişleri bakanını görevden alarak cumhurbaşkanıyla gerginliği artırdı

Tunus Başbakanı içişleri bakanını görevden alarak cumhurbaşkanıyla gerginliği artırdı
Mirat Haber Ajansı

Tunus Başbakanı Hişam el-Meşişi bu hafta İçişleri Bakanını görevden aldı. İçişleri Bakanı Tevfik Şerafeddin’in, Cumhurbaşkanı Kays Said’e yakın olduğu söyleniyor; bu da ülkenin en güçlü iki lideri arasındaki gerilimi tırmandırıyordu. Said ve Meşişi, kendi güçleri ve siyasi ittifakları konusunda anlaşmazlık içinde. İçişleri Bakanının görevden alınmasıyla gerilim, teknokratik hükümetin çöküşüne sebep olacak bir krize dönüşebilir. Kabine açıklamasında, Meşişi’nin Şerafeddin’in yerine biri atanana kadar içişleri bakanlığını geçici olarak denetleyeceği belirtildi. Görevden alınması için hiçbir sebep gösterilmedi. Meşişi’nin, parlamentodaki hükümet yanlısı partilerin hükümette yer alma taleplerini de değerlendirerek önümüzdeki haftalarda kabinesini yeniden düzenlemesi bekleniyor.

Öte yandan muhalefet partileri ve cumhurbaşkanlığı teknokrat kabinenin varlığını sürdürmesini istiyor. Parlamento, aylar süren siyasi istikrarsızlığı sona erdirmeyi ve kötüleşen ekonomik ve sosyal sorunlarla mücadeleye odaklanmayı umarak, dört ay önceki güven oylamasında teknokratik hükümeti onayladı. Said, Meşişi’yi yeni hükümete başbakan olarak önermesine rağmen, Tunuslu politikacılar daha sonra desteğini çektiğini ve cumhurbaşkanlığı ile hükümet arasındaki gerginliği başlattığını söylüyor. Tunus’ta önceki siyasi anlaşmazlıklar laiklerle İslamcılar arasındaki bölünmeye veya ekonomik reformlara odaklanırken yakın tarihli gerginlikler, cumhurbaşkanı ile parlamento arasındaki güçler ayrımına kök salmış görünüyor.

Tunus, 2011’de bölgeyi kasıp kavuran “Arap Baharı” ayaklanmalarından sonra demokrasiye barışçıl bir geçişi başaran tek Arap ülkesi. Ancak Kuzey Afrika ülkesinin ekonomisi, yüksek borç ve kötüleşen kamu hizmetleri nedeniyle felce uğramış durumda. Küresel koronavirüs pandemisi de işleri her geçen gün daha da zorlaşıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.