islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5566
EURO
34,8396
ALTIN
2.431,83
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Acenta Sahtekarlığına Mahkemeden Tokat

Acenta Sahtekarlığına Mahkemeden Tokat


İzmir’de bir grup vatandaşın biletlerini başka yolculara satan acenteye mahkemeden ağır ceza geldi. Mahkeme,bilet satan acentanın yolculara tazminat ödenmesine hükmetti.
İzmir’de meydana gelen olayda, 4 kişinin İtalya dönüşü uçaktaki koltukları başkalarına satıldığından kişiler mağdur olmuş ve seyahat acentesine dava açmışlardı. Davada vatandaşları haklı bulan mahkemede acentenin 4 kişiye toplam 32 bin 672 lira maddi ve manevi tazminat ödemesine hükmedilerek dava sonuçlandı.
Biletiniz Var Ancak Uçakta Yeriniz Görünmüyor
Olay 2018 Temmuz’unda İzmir’de yaşayan avukat Selim Balku’nun arkadaşlarıyla tatil için Milano’ya gitmesiyle yaşanmıştı. 3 günlük eğlenceli tatilin ardından ülkeye dönmek isteyen ve daha önce biletlerini gidiş-dönüş şeklinde satın alan grup havalimanında şok oldular. Biletlerini göstermelerine rağmen uçağa alınmayan grup acenteye ulaştılar fakat acentenin açıklaması şu oldu: “Biletiniz var ancak bilmediğimiz bir sebepten dolayı uçakta yeriniz görünmüyor.”
Yeni Bilet İstediler
Uçağa alınmayan Selim Balku ve arkadaşları aynı uçakta 4 kişilik yer talep ettiyse de uçak dolu olduğu için talepleri reddedildi. Bu sebeple İtalya’da 2 gün daha kalmak zorunda kalan arkadaş Selim Balku ve arkadaşları 2 gün için 8 bin lira harcadı, sonrasında Türkiye’ye döndü.
Bilirkişinin Kararı Davacılara Para Ödenmesi
Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda, Selim Balku ve arkadaşlarının tazminat hakkı olduğu ve otel konaklaması ile dönüş bileti ücretlerinin ödenmesi gerektiği ifade edildi. Bilirkişi raporuna itibar eden mahkeme acentenin hatalı işlemi sebebiyle havayolu sisteminde rezervasyonun görünmediğine dikkat çekti. Durumun acentenin hatalı işlemi sebebiyle meydana geldiği, hatanın telafisi için girişimlerde bulunulmadığı belirtildi.
Mahkemeden Şu Açıklama Yapıldı
İzmir 6. Tüketici Mahkemesi’nin konu ile ilgili verdiği kararda şu ifadeler yer alıyor; “davacıların dinlenme, gezi amacı ile gittikleri yabancı ülkeden firmanın kusuru nedeni ile geç dönmek zorunda kaldıkları, gerek çocuklarından uzak kaldıkları gerek mesleki olarak yapmaları gereken işlemler kapsamında müvekkillerine karşı zor durumda kaldıkları” sebeplerinden ötürü davacılara 4 bin 168 lira faiziyle ödeme yapılmasına karar verildi.
Tüketici Hakları
Teknolojik gelişmelerle beraber piyasaya yoğun hizmet ve mal üretimi sunulmaktadır. Tüm dünya insanlarının, siyasi görüş, ırk, dil ya da renk kaygısı gözetmeksizin bu unsurlardan bağımsız taşıdıkları yazgı tüketici olmalarıdır. Bu geniş kitlenin haklarının korunması da oldukça önemlidir.
Tüketici Hakları Nelerdir?
1.Temel İhtiyaçların Karşılanması Hakkı: Isınma, barınma, haberleşme, kullanacak ve içecek su bulma ve ulaşım gibi ihtiyaçlar tüketicinin en temel ihtiyaçlarını oluşturur.
2.Sağlık ve Güvenlik Hakkı: Satışa sunulmuş olan her türlü hizmet ve malın; insan sağlığı ve yaşamı bakımından kullanan kişiye zarar vermemesi gerekmektedir.
3.Bilgi Edinme Hakkı: Tüketicilerin; bir hizmeti ya da malı satın alırken doğru kararlar verebilmesi için, tüketiciye sunulan bilgilerin zarardan, yanıltıcı etiket, reklam ve ambalajdan korunmasını ifade eder.
4.Eğitilme Hakkı: Tüketicilerin çıkar ve haklarını koruyabilmesi için; tüketici bilincine sahip olmaları ve bu bilince sahip olmak için de, eğitim kurumlarında eğitilmeleri gerekmediğini belirten haktır.
5.Zararlarının Giderilmesi Hakkı: Satın alınan hizmet ya da mal nedeniyle tüketicinin uğradı zararın giderilmesi; o hizmet ya da malın yeniden tüketiciye ulaşımının sağlanması durumudur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.