islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3151
EURO
35,0957
ALTIN
2.298,67
BIST
9.050,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Açlık Grevindeki Tutuklu Hıdır Adnan Öldü

Açlık Grevindeki Tutuklu Hıdır Adnan Öldü
5 Mayıs 2023 16:30
A+
A-

Filistinli mahkum Hıdır Adnan, yaklaşık üç ay açlık grevinde kaldıktan sonra Salı günü erken saatlerde İsrail nezaretinde öldü.

45 yaşındaki Adnan, daha önceki tutuklamalarının ardından birkaç kez açlık grevi yaptı; bunlardan biri de 2015’te herhangi bir suçlama olmaksızın tutuklanmasını protesto etmek için yaptığı 55 günlük grevdi.

İsrail İnsan Hakları için Doktorlar grubundan bir doktor bu hafta Adnan’ı hapishanede ziyaret etti ve “yakın bir ölümle karşı karşıya” olduğu konusunda uyardı ve “acilen bir hastaneye nakledilmesi” çağrısında bulundu.

Filistin Dışişleri Bakanlığından Adnan’ın Ölümüyle İlgili Soruşturma Çağrısı

Filistin Dışişleri Bakanlığı, Adnan’ın ölümüyle ilgili uluslararası bir soruşturma çağrısında bulundu ve bunu korkunç bir suç olarak nitelendirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı, işgal yetkilileri tarafından işlenen ve Şeyh Hıdır Adnan’ın şehit olmasına yol açan alçakça suçu en güçlü şekilde kınıyor.” denildi.

Fetih Lideri, Adnan’ı Gelecek Nesiller İçin ‘Mücadele Simgesi’ Olarak Nitelendirdi

Batı Şeria’nın işgal altındaki Cenin kentindeki El Fetih partisinden bir lider Cemal Huveyl, Al Jazeera’ya Adnan’ın “gelecek nesiller için bir mücadele ve direniş simgesi” olduğunu söyledi.

Huveyl, “Bu cani Siyonist işgale sebat, sabır, direniş ve çatışma olmadan karşı koyulamaz.” diye ekledi.

“Bence Hıdır Adnan’ın başına gelenler, mevcut İsrail hükümetinin politikalarının, özellikle de hapishanelerden sorumlu olan ve mahkûmlarımız için işleri daha da zorlaştıran Itamar Ben-Gvir’in bir uygulamasıdır. İşgal, Hıdır Adnan’ı öldürerek kahraman tutsaklarımıza bir caydırıcılık mesajı vermeye çalıştı.”

Huveyl, önümüzdeki günlerin “bu işgale ve tutsaklarımıza nasıl davranıldığına verilen bir yanıtla dolu olacak.” ifadelerini kullandı.

Haberlere göre, Adnan’ın cesedi İsrail makamları tarafından ne zaman bırakılacağına dair herhangi bir duyuru yapılmadan hâlâ alıkonuluyordu.

Filistinli Siyasetçi: Adnan’ın Ölümü ‘Çok Tehlikeli’

Filistin eski enformasyon bakanı ve Filistin Ulusal Girişimi siyasi partisinin genel sekreteri Mustafa Barguti, Adnan’ın ölümünün “gerçekleşmiş olan çok tehlikeli bir şey” olduğunu söylüyor.

Barguti Al Jazeera’ya İsrail hükümetinin ve onun Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in “bu suikast eyleminden şahsen sorumlu olduğunu” söyledi.

“Ben buna suikast diyorum çünkü İsrail hükümeti ve askeri mahkemeleri 87 gündür açlık grevinde olan, hiçbir tıbbi bakım görmemiş bir kişinin her an ölebileceğini çok iyi biliyordu. Olan da tam olarak buydu.” dedi Barguti.

İsrail’in Gözaltında Tuttuğu Açlık Grevindeki Filistinli Tutsak Hıdır Adnan Öldü

Filistinli tutuklu ve açlık grevcisi Hıdır Adnan, yaklaşık üç aydır açlık grevinde kaldıktan sonra İsrail gözaltında öldü.

İsrail hapishane servisinin ölümünü açıklamasından kısa bir süre sonra, kıyı yerleşim bölgesi Gazze’den İsrail’in güneyine bir dizi roket atıldı.

İslami Cihad adlı silahlı grupla bağlantılı olan Adnan, önceki tutuklamalarının ardından birkaç kez açlık grevine girmişti.

Buna, zanlıların herhangi bir suçlama veya yargılama yapılmaksızın süresiz olarak tutulduğu sözde idari gözaltında tutuklanmasını protesto etmek için 2015 yılında yaptığı 55 günlük bir grev de dahildi.

Çeviren: Zehra Kaya

Kaynak: https://www.aljazeera.com/news/liveblog/2023/5/2/israel-palestine-live-hunger-striking-prisoner-khader-adnan-dies

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.