Gündem

ÂDET HALİNDEKİ KADINLARIMIZ ORUÇ TUTABİLİR VE KUR’ÂN OKUYABİLİR Mİ?

Ramazan ayı geldiğinde “Adet halindeki kadınlar oruç tutabilir, Kur’ân okuyabilir mi? ” şeklindeki sorular gündem oluşturur.

Biz de bu konuyu gündemimize alarak ülkemizde güvenilir olduğuna inandığımız Ali Rıza Demircan hocamıza  sorduk. Aldığımız cevabı özetliyoruz:

I. Yüce Allahımız, Ramazan orucunu farz kıldığı Bakara sûresinin 185. âyetinde erkek ve kadın ayırımı yapmaksızın “ İçinizden Ramazan ayına erişenler bu ayda oruç tutsunlar,” buyurmaktadır.

Bu emrin devamında ise hastalara ve yolculara, oruçlarını Ramazan dışında güne gün olarak tutmak üzere erteleme izni verilmektedir.

II. Bakara suresinin 222. âyetinde, kadın âdet halinde iken evli  eşlere cinsel ilişki yasağı getirilmektedir. Bu arada âdet halinin bir tür hastalık şeklinde  Eza olduğu açıklanmaktadır.

Bazı kadınların adet hali, sancılı geçebileceği ve mutadın dışında kan kaybına uğratabileceği için âdetli kadın kendisini hasta olarak hissedebilir. Kadın bu durumda Ramazan’dan sonra tutmak üzere  orucunu erteleyebilir. Ancak kendisini sağlıklı gören, zorlanmayacağına inanan kadın orucunu tutabilir. Tutması da öğütlenmektedir. (Bakara 2/184)

III. Cinsel ilişkiye girerek veya mastürbasyon yoluyla boşalarak cenabet olan kadın veya erkek Kur’ân hükmü olarak  namaz kılamaz. (Nisa 4/43)

Ama oruç tutamayacağına ilişkin Kur’ân ve sahih Sünnet’te bir hüküm yoktur. Bir diğer anlatımla namazda olduğu gibi oruçta temizlik şart değildir. Mesela bütün bilginlerimizin ittifakıyla  kadın cünüp olduğu halde oruca başlayabilir. Cünüp olarak oruça başlayabilen kadının âdet halinde oruca başlayamayacağını söylemek mümkün değildir. Bu sebeple âdetli kadın isterse oruç tutabilir.

IV. Âdet halindeki  kadın, Kur’an’ı eline alabilir, onu okuyabilir ve dinleyebilir. Camiye de girebilir.

Kurân’ı ele alıp okumayı ve camiye girmeyi yasaklayıcı hadisler, Peygamberimize aidiyeti ve anlamı üzerinde görüş birliğine varılamamış zayıf hadislerdir. Bunlar haramlığa delil kılınamaz. (Nasbu’r-Raye 1/193-5; Ebu Davud Tahare 93; İ. Mace Hn.645)

HULASA ÂDETLİ KADIN ORUÇ TUTABİLİİR, KURAN’I ELİNE ALIP OKUYABİLİR VE DİNLEYEBİLİR. CAMİYE DE GİREBİLİR.

NOT 1:  Vakıa sûresinin “ Kur’ân’a ancak tertemiz kılınanlar dokunabilir,” anlamındaki 73.  âyeti, konumuzla ilgili değildir. Şirk pisliğinden beri kılınan meleklerle alakalıdır.

Not 2:  Bazı İslam bilgilerinden nakille ilmihal kitaplarımızda ve Diyanetin Din İşleri Yüksek Kurulu kararlarında âdetli kadının oruç tutamayacağı ve Kur’ân okuyamayacağı şeklinde görüşler vardır.

Biz doğruları dile getirerek sorumluluğumuzun gereğini yaptık.

İsteyen dilediği gibi uygulama yapabilir.

Ali Rıza Demircan

YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ 

MİRATHABER.COM -YOUTUBE-

Recent Posts

  • Gündem

Osmangazi Üniversitesi Öğrencilerinden Filistin’e Destek Yürüyüşü

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğrencilerinden Filistin'e Destek Yürüyüşü Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) öğrencileri, ABD üniversitelerindeki Filistin…

14 saat ago
  • Gündem

İsrail’in Saldırıları Nedeniyle Gazze’de Eğitim Sistemi Durdu

İsrail'in Saldırıları Nedeniyle Gazze'de Eğitim Sistemi Durdu İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonucunda, Gazze Şeridi'nde eğitim…

14 saat ago
  • Gündem

Denizlerin Bir Sonraki Süper Gücü Türkiye mi?

Denizlerin Bir Sonraki Süper gücü Türkiye mi? TCG Anadolu'nun uzunluğu 231 metre, genişliği 32 metre ve…

15 saat ago
  • Gündem

Hamas’tan İsrail’e “Kırmızı Çizgimiz” Mesajı

Hamas'tan İsrail'e "Kırmızı Çizgimiz" Mesajı Son günlerde İsrail ve Hamas arasındaki gerginlik tırmanırken, Hamas yetkilileri…

16 saat ago
  • Ekonomi

Yeni Otomobil Düzenlemesi: Araç Bayilerde Zamlanmayacak

"Araç bayilerde zamlanmayacak" düzenlemesi, otomobil satış süreçlerindeki fiyat istikrarını sağlamak amacıyla hayata geçiriliyor. Ticaret Bakanlığı'nın…

18 saat ago