islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
19°C

ANLAMADAN DEVAMLI KUR’ÂN OKUMAK ŞEYTAN SAPTIRMASIDIR

ANLAMADAN DEVAMLI KUR’ÂN OKUMAK ŞEYTAN SAPTIRMASIDIR
26 Şubat 2024 14:00
A+
A-

ANLAMADAN DEVAMLI KUR’ÂN OKUMAK ŞEYTAN SAPTIRMASIDIR

Ramazan geliyor. İstanbul dahil Anadolu’muzun hemen hemen her camii ve mahallesinde Kur’ân okumaları başlar. Sayısız hatimler indirilir. Kur’ân’ı orijinalinden okuyamayanlar, mümkünmüş gibi Türkçe yazılışı  üzerinden okumaya çalışırlar.

BİR MİLYON HATİM

Geçen yıl aldığım bir telefonda bir Vakfı yetkilisi bir milyon hatim yaptırmayı planladıklarını, benim de bir hatim yapıp yapamayacağımı sormuştu.

Kendim de hafız olduğum için Kur’ân’ın değişik okunuşları üzerinden (Aşere-Takrib) çalışma yapanların bazılarını tanırım. Bunlardan biri yakınlarımızdandı. Yetmiş yıllık ömrünü vermesine rağmen Kur’ân’ın  anlamına ilişkin cehaletini gideremeden göçüp gitti.

Bütün bunları yazmama bu sabah sosyal medyada önüme düşen bir paylaşım oldu.  Şöyle deniyordu:

DÜNYADA KUR’ÂN-I KERÎM’DEN BAŞKA  ANLAMADAN OKUNAN VE OKUTULAN BİR KİTAP YOKTUR. İŞTE ŞEYTAN’IN EN BÜYÜK BAŞARISI DA BUDUR

Doğru, hem de ne doğru. Bir ömür boyu Kurân okuyup da namazlarımızın her rekatında okuduğumuz Fatiha’nın bile mânasını bilmeyen milyonlar var.

Söz ve mâna olarak Allah’ın kitabı olduğuna inandığımız Kur’ân’ı yalnızla okumakla yükümlü değiliz. Okumak anlamak içindir. Anlamak da yaşamak içindir. Yaşadıklarımızı da diğer insanlara duyurmak içindir.

ŞEYTAN’IN GÖREVİ ALDATMAKTIR

Şeytan insanı Allah ile de Kur’ân  aracılığı ile de aldatır. Onun azim bir yanıltması da hiç şüphesiz bizi anlamadan Kur’ân okumaya yönlendirmesidir.

KUR’ÂN’I NASIL OKUYALIM?

Kur’ân’ı orijinalinden okumalıyız. Yanımızda bir Kur’ân tefsiri de bulundurarak okuduğumuz yerlerin anlamını, anlayabildiğimiz bir mealden takip etmeliyiz.

Ölülerimize dua edelim ve onlar için hayırlar yapalım ama Kur’ân’ı ölülerimiz için okumayı da bırakalım. Çünkü Rabbimiz tarafından Hz Muhammed’e indirilen Kur’ân, diriler için gönderilmiştir. Görelim:

“ Biz Muhammed’e şiir öğretmiş değiliz, zaten böylesi bir öğreti on uygun düşmezdi. Muhammed’e vahyettiğimiz ayetler, insan ruhunu okşayan, yürekleri sarsıp derinden etkileyen muhteşem güzelliğine rağmen, asla şiir değildir. O ancak, âlemlerin Rabb’i tarafından tüm insanlığa yöneltilen bir uyarıdır. Evlerde, işyerlerinde, camide, okulda, kışlada, çarşı pazarda, yani İnsanın bulunduğu her yerde okunsun, anlaşılsın ve hayata hükmetsin diye gönderilen, gerçekten okunmaya değer ve daima okunması gereken apaçık bir kitaptır.

Ki böylece İslâm davetçileri, aklını ve gönlünü kibir, bencillik, inat, önyargı gibi hastalılardan arındırmış kimseleri, yani kalben diri olan insanları Kur’an ile uyarsınlar ve böylece, bu mesajı inkâr edenlerin hak ettikleri azap sözü, hiçbir itiraza yer vermeyecek biçimde açık ve net olarak gerçekleşsin. İşte Kur’an’ın varlık sebebi ve temel görevi budur. O, mezarlarda yatan ve artık uyarılmalarına gerek kalmayan ölülere okunmak için değil, insanlığı bir tek Allah’a kulluğa çağırmak için indirilmiştir.” ( Ya-Sîn 36/ 69-70)

ARD

MİRATHABER.COM -YOUTUBE-