islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5195
EURO
34,7843
ALTIN
2.502,09
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

ÂDET HALİNDEKİ KADINLARIMIZ ORUÇ TUTABİLİR VE KUR’ÂN OKUYABİLİR Mİ?

ÂDET HALİNDEKİ KADINLARIMIZ ORUÇ TUTABİLİR VE KUR’ÂN OKUYABİLİR Mİ?

Ramazan ayı geldiğinde “Adet halindeki kadınlar oruç tutabilir, Kur’ân okuyabilir mi? ” şeklindeki sorular gündem oluşturur.

Biz de bu konuyu gündemimize alarak ülkemizde güvenilir olduğuna inandığımız Ali Rıza Demircan hocamıza  sorduk. Aldığımız cevabı özetliyoruz:

I. Yüce Allahımız, Ramazan orucunu farz kıldığı Bakara sûresinin 185. âyetinde erkek ve kadın ayırımı yapmaksızın “ İçinizden Ramazan ayına erişenler bu ayda oruç tutsunlar,” buyurmaktadır.

Bu emrin devamında ise hastalara ve yolculara, oruçlarını Ramazan dışında güne gün olarak tutmak üzere erteleme izni verilmektedir.

II. Bakara suresinin 222. âyetinde, kadın âdet halinde iken evli  eşlere cinsel ilişki yasağı getirilmektedir. Bu arada âdet halinin bir tür hastalık şeklinde  Eza olduğu açıklanmaktadır.

Bazı kadınların adet hali, sancılı geçebileceği ve mutadın dışında kan kaybına uğratabileceği için âdetli kadın kendisini hasta olarak hissedebilir. Kadın bu durumda Ramazan’dan sonra tutmak üzere  orucunu erteleyebilir. Ancak kendisini sağlıklı gören, zorlanmayacağına inanan kadın orucunu tutabilir. Tutması da öğütlenmektedir. (Bakara 2/184)

III. Cinsel ilişkiye girerek veya mastürbasyon yoluyla boşalarak cenabet olan kadın veya erkek Kur’ân hükmü olarak  namaz kılamaz. (Nisa 4/43)

Ama oruç tutamayacağına ilişkin Kur’ân ve sahih Sünnet’te bir hüküm yoktur. Bir diğer anlatımla namazda olduğu gibi oruçta temizlik şart değildir. Mesela bütün bilginlerimizin ittifakıyla  kadın cünüp olduğu halde oruca başlayabilir. Cünüp olarak oruça başlayabilen kadının âdet halinde oruca başlayamayacağını söylemek mümkün değildir. Bu sebeple âdetli kadın isterse oruç tutabilir.

IV. Âdet halindeki  kadın, Kur’an’ı eline alabilir, onu okuyabilir ve dinleyebilir. Camiye de girebilir.

Kurân’ı ele alıp okumayı ve camiye girmeyi yasaklayıcı hadisler, Peygamberimize aidiyeti ve anlamı üzerinde görüş birliğine varılamamış zayıf hadislerdir. Bunlar haramlığa delil kılınamaz. (Nasbu’r-Raye 1/193-5; Ebu Davud Tahare 93; İ. Mace Hn.645)

HULASA ÂDETLİ KADIN ORUÇ TUTABİLİİR, KURAN’I ELİNE ALIP OKUYABİLİR VE DİNLEYEBİLİR. CAMİYE DE GİREBİLİR.

NOT 1:  Vakıa sûresinin “ Kur’ân’a ancak tertemiz kılınanlar dokunabilir,” anlamındaki 73.  âyeti, konumuzla ilgili değildir. Şirk pisliğinden beri kılınan meleklerle alakalıdır.

Not 2:  Bazı İslam bilgilerinden nakille ilmihal kitaplarımızda ve Diyanetin Din İşleri Yüksek Kurulu kararlarında âdetli kadının oruç tutamayacağı ve Kur’ân okuyamayacağı şeklinde görüşler vardır.

Biz doğruları dile getirerek sorumluluğumuzun gereğini yaptık.

İsteyen dilediği gibi uygulama yapabilir.

Ali Rıza Demircan

YAZARIN DİĞER YAZILARINA ULAŞMAK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ 

MİRATHABER.COM -YOUTUBE-

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.