islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Afgan kadın gazeteci ve şoförü silahlı bir adam tarafından öldürüldü

Afgan kadın gazeteci ve şoförü silahlı bir adam tarafından öldürüldü
Mirat Haber Ajansı

Afgan hükümeti, kadın gazeteci Malalai Maiwand’ın kişiler tarafından öldürülmesini son derece aşağılık olarak nitelendirdi. Cumhurbaşkanı Eşref Ghani’nin sözcüsü Sediqi Sediqi, cinayeti korkakça ve iğrenç olarak nitelendirerek kınadı. Celalabad’da kimliği belirsiz silahlı kişiler Maiwand ve şoförünü araçlarına düzenlenen saldırıda vurarak öldürdüler. Celalabad, doğudaki Nangarhar eyaletinin başkenti. Nangarhar’daki Enikas Radyo ve TV’de muhabirlik yapmış Malalai’ın öldürülmesi, ülkede gazetecilere yönelik artan şiddet eğiliminin altını çizen bir olay. Saldırının sorumluluğunu üstlenen olmadı, ancak Afgan içişleri bakanlığı sözcüsü Tarık Arian, gazetecilere yönelik saldırıların çoğunun arkasında son 15 yıldır Taliban’ın olduğunu vurguladı.

Bu arada Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, grubun olaya karıştığını yalanladı. Enikas radyo sahibi Mühendis Zalmay da daha önce 2018’de fidye için kaçırılmıştı. Maiwand, ailesinden hedef alınan ilk kişi değil. Beş yıl önce, kendisi de bir aktivist olan annesi, kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürüldü. Afganistan’da medyayı destekleyen bir örgüt olan Nai, Malalai’nin öldürülmesiyle birlikte kadın gazetecilerin çalışma alanının daha da küçüldüğünü ve gazetecilerin işlerine daha önce yaptıkları gibi devam etmeye cesaret edemeyebileceklerini söyledi. Geçen ay, Radyo Azadi muhabiri Elyas Dayee güney Helmand eyaletinde meydana gelen bombalı saldırıda öldürüldü. Eski bir TOLOnews sunucusu olan Yama Siawash, Kabil’de benzer bir patlamada öldürüldü. Afgan hükümeti, Alman büyükelçiliği, AB delegasyonu ve İngiliz büyükelçisi gazetecilere ve aktivistlere yönelik artan saldırıları kınadı.

Afganistan’ı tanıyalım;

Afganistan İslam Cumhuriyeti olarak bilinen, Orta Asya’da yer alan bir ülkedir. Afganistan sınır komşuları, Pakistan, İran, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan‘ dır. Başkent Kabil’dir. Afganistan nüfusu 32.225.560 milyondur. Afganistan nüfusu çok uluslu bir yapıya sahiptir. Ülke nüfusunun %99 Müslüman’dır. Afganistan 1919 yılında Birleşik Krallık sömürüsünden kurtulduktan sonra 1979 yılında Sovyet Birliği işgalinin altına girmiş SSCB dağılınca işgal sona ermiştir. Taliban rejiminin ABD’de gerçekleştirdiği 11 Eylül saldırısından sonra ABD ve Koalisyon işgali altına girmiştir. Ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası 21.657 milyar USD, kişi başına düşen milli gelir 601USD’dir.

Diğer Güney Asya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/guney-asya/

Diğer Avrasya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/avrasya/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.