islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Afgan taraflar şiddet olayları devam ederken Doha’da görüşmelere başlıyor

Afgan taraflar şiddet olayları devam ederken Doha’da görüşmelere başlıyor
Mirat Haber Ajansı

Afgan hükümet temsilcileri ve Taliban yetkilileri, Katar’ın başkenti Doha’da barış görüşmelerine yeniden başlamaya hazırlanıyor. Görüşmeler, gazeteciler ve muhalifler şiddetin arttığı bir dönemde öldürülürken, on yıllardır süren çatışmaları sona erdirmeyi amaçlıyor. Savaş sonrası Afganistan için bir yol haritası ve ülke çapında ateşkes başlayan görüşmelerin gündeminde yer alıyor. Eylül ayındaki ilk tur müzakereler, rakiplerin usul kurallarında anlaşması üzerine geçen ay sona erdi. Görüşmelerde ayrıca bölgesel şeflere sadık on binlerce Taliban savaşçısı ve milisinin silahsızlandırılması, kadın ve azınlıkların haklarının güvence altına alınması da yer alacak.

Her iki taraf da görüşmelerin gündemiyle ilgili önerilerini paylaştı, ancak hangi konulara öncelik verileceği konusunda herhangi bir anlaşma yapılmadı. Görüşmeler, Taliban ile ABD arasında Şubat ayında imzalanan dönüm noktası niteliğindeki bir anlaşmanın ardından geldi. Bu anlaşma, ABD askerlerinin Afgan silahlı grubundan güvenlik garantileri karşılığında Afganistan’dan çekilmesini öngörüyordu. ABD’nin Afganistan Uzlaşması Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, tarafların Afganistan barış müzakerelerinin bir sonraki turunda somut ilerleme kaydedeceği beklentisiyle Doha’ya döndüğünü söyledi.

Sahada çatışma devam ediyor

Bununla birlikte, görüşmeler başladığında bile, Afganistan genelinde şiddet görevlileri, aktivistleri ve gazetecileri hedef alan yeni eylemler devam etti. Pek çok Afgan için, iki rakip arasındaki barış görüşmeleri onlarca yıllık savaşı bitirmek için iyi bir başlangıç. Kasım ayından bu yana öldürülenler arasında en az beş gazeteci ve Kabil vali yardımcısı yer alıyor. Kabil hükümeti, silahlı grubun şiddetle reddetmesine rağmen cinayetlerden Taliban’ı sorumlu tutmakta. ABD önderliğindeki güçler, şiddetin ortasında ara sıra baskınlar düzenledi.

Pazartesi günü Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, ABD güçlerinin silahlı grubun savaşçılarına karşı iki taraf arasındaki anlaşmayı ihlal ederek hava saldırıları düzenlediğini söyledi. ABD kuvvetleri sözcüsü Albay Sonny Leggett, grevlerin savunma amaçlı olduğunu ve anlaşmanın ihlali olmadığını söyledi. ABD, yaklaşık 20 yıl sonra Afganistan’dan asker çekiyor. Bu, ABD’nin en uzun denizaşırı savaşıydı. Şu anda yaklaşık 4,500 Amerikan askeri Afganistan’da bulunuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.