islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

Afganistan: İran Sınır Polisi 70 Göçmeni ‘Nehre İtti’

Afganistan: İran Sınır Polisi 70 Göçmeni ‘Nehre İtti’
5 Mayıs 2020 12:26
A+
A-

Mirat Haber Ajansı

Afganistan tarafından İran sınır muhafızlarının düzinelerce göçmene sert muamele yaptığı ve İran’a girişlerini önlemek için onları bir nehre attığı iddia edildi. Afganistan dışişleri bakanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, olayla ilgili bir soruşturma başlatıldığını bildirdi. Bir cumhurbaşkanlığı yetkilisi, sınırdaki Herat eyaletinden İran’a geçmek isteyen en az 70 Afgan’ın dövüldüğünü ve Haridud nehrine itildiğini söyledi.

Harirud nehri havzasını Afganistan, İran ve Türkmenistan paylaşıyor. İran’a Rusya’nın Afganistan’ı işgal ettiği 1980 yılından bu yana 6 milyon kadar Afgan mülteci geldi ve bir bölümü ülkeye yerleştiler. Türkiye bu ünvanı almadan önce İran çoğu Afgan olan göçmenler nedeniyle dünyanın en büyük mülteci ülkesiydi. Uzmanlar bu son sert davranış doğruysa nedenini anlamak, neden 40 yıl sonra İran mültecilere kapısını kapıyor  incelemek gerektiğine işaret ettiler.

Herat Bölge Hastanesindeki doktorlar basına, bazıları boğulan Afgan göçmenlerin cesetlerini aldıklarını söylediler. Herat’taki İran konsolosluğu işkence iddialarını ve daha sonra onlarca Afgan göçmen işçinin sınır polisi tarafından boğulma iddialarını reddetti. Olay, koronavirüs pandemisinin İran’dan Afgan göçmenlerin kitlesel bir çıkışını gördüğü ve birçoğunun Covid-19 için olumlu test yaptığı bir dönemde İran ve Afganistan arasında diplomatik bir krizi tetikleyebilir. Şu sırada her gün 2000’e kadar Afgan İran sınırını geçmekte.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.