islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Sri Lanka, korona virüsten ölen kişilerin zorla yakılmasına son verdi

Sri Lanka, korona virüsten ölen kişilerin zorla yakılmasına son verdi
Mirat Haber Ajansı

Sri Lanka hükümetin yeni kararı Imran Khan’ın ziyaretin ardından geldi. Sri Lanka, Pakistan Başbakanı İmran Khan’ın Colombo’yu adadaki azınlık Müslümanlarının cenaze törenlerine saygı göstermeye çağırmasının ardından korona virüsten ölen kişilerin zorla yakılmasına son verdi. Hükümet ilk olarak Nisan ayında, yeraltı sularını kirletebileceği ve virüsü yayabileceği yönündeki ama uzmanların temelsiz olduğunu söylediği Budist rahiplerin endişeleri üzerinde cenazeleri defnetmesini yasaklanmıştı. Bu yasak, 21 milyon nüfusun yüzde 10’unu oluşturan Güney Asya ulusunun Müslüman cemaatinin üyeleri tarafından kınandı.

Sağlık Bakanı Pavithra Wanniarachchi, yasağı tersine çeviren açıklamasında bir neden belirtmezken, resmi kaynaklar, Khan’ın konuyu hem Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa hem de Başbakan Mahinda Rajapaksa ile bu hafta başındaki gezisi sırasında gündeme getirdiğini ifade etti.

Düzinelerce gösterici, Khan’ın ziyaretini Sri Lanka hükümetinin İslami cenaze törenlerine aldırış etmemesine dikkat çekmek için bir fırsat olarak kullandı ve sahte bir tabut taşıdı. Khan, politika değişikliğine yanıt olarak Sri Lanka’daki meslektaşlarına teşekkür etti. Twitter’da Ben … Sri Lanka hükümetinin Covid 19’dan ölenler için cenaze seçeneği sunan resmi bildirimini memnuniyetle karşılıyorum şeklinde ifade etti.

57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı’nın bu hafta Geneva’deki İnsan Hakları Konseyi’nde zorunlu ölü yakma politikasını gündeme getirmesinin ardından, İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Başkanı Michelle Bachelet, bir açıklamada COVID-19 kurbanlarının zorla yakılması politikası, Müslüman ve Hıristiyan azınlık topluluklarında acı ve sıkıntıya neden olduğunu vurguladı.

Geleneksel olarak Müslümanlar ölülerini Mekke’ye başını çevirerek gömerler. Sri Lanka’nın mevcut hükümetin güçlü destekçileri olan çoğunluk Budistleri, Hindular gibi tipik olarak yakılıyor. Aralık ayında yetkililer, ailelerinin bir hastane morgundan cesetleri almayı reddetmesinin ardından aralarında bebeklerin de bulunduğu en az 19 Müslüman Covid-19 kurbanının yakılmasını emretti. Müslüman toplum liderleri, ülkedeki 459 Covid-19 kurbanının yarısından fazlasının Müslüman azınlıktan olduğunu belirtiyor.

ETİKETLER: Sri Lanka
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.