islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5885
EURO
34,8412
ALTIN
2.508,17
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Afganistan: Sih Tapınağı Katliamının Ardından

Afganistan: Sih Tapınağı Katliamının Ardından

Mirat Haber Ajansı

Afganistan’da geçen hafta Çarşamba günü başkent Kabil’de bulunan Sih dini mensuplarına ait bir tapınakta gerçekleşen katliamın ardından ülke bu acı gerçekle yüzleşmeye başlıyor. Gurdvara adı verilen Sik ibadet yerindeki katliamda kadın ve çocuklar dahil 25 Sih dini mensubu öldürülmüş çok sayıda yaralı olmuştur.

DAEŞ’in üstlendiği katliam saatlerce sürmüş, Afgan özel kuvvetleri tapınağı kuşatmış teröristler rehine almıştı. Tapınak Sihlerin bulunduğu bir külliyenin içinde yer almaktaydı. Afganistan’da Sihleri temsil eden Narender Sing Halsa üç saldırgan olduğunu ve sabah 07:00’de külliyenin iyice dolmasını yaklaşık 200 ibadetçiyi içine almasını beklediklerini bildirdi.

Sihler 17. yüzyılda Guru Nanak adlı kurucu tarafından başlatılan kısmen İslamiyet kısmen Hinduluk ve diğer dinleri içine alan o dönemki Hindistan için yeni bir tektanrılı din kurma çalışmalarından biri olarak başlamış, özellikle Pencap bölgesinde yayılmış, sonradan İngilizlerin azınlıklarla çoğunlukları yönetme yaklaşımı uyarınca askeri muhafızların önemli bir bölümünü oluşturmuştu. Kabil’de de eskiye dayanan ve bir zamanlar yarım milyonluk nüfusu olan, günümüzde sayısı 300 aileye inmiş küçük bir Sih cemaati bulunmakta.

Ülke şiddete ve teröre alışık da olsa, kendini savunması zor bir azınlık grubuna bu şekildeki bir katliamın yapılması ülkede üzüntü oluşturdu. 2018 yılında da ülkedeki azınlık Sih ve Hinduların bir grubunun cumhurbaşkanıyla görüşmeye giderken canlı bombalı saldırıya uğramış olması, bir yandan da sürekli olarak Şii Hazara azınlığın en son geçen yıl 30 kişinin öldüğü terör eylemi gibi hedef tahtasına oturtulması Afganistan’da azınlıklara yönelerek ülkedeki zayıf noktalardan birini daha hedeflemenin oturmuş bir yöntem olduğunu gösteriyor.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.