islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5995
EURO
34,8109
ALTIN
2.499,43
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Afganistan sivilleri öldüren Nimroz roket saldırısını araştırıyor

Afganistan sivilleri öldüren Nimroz roket saldırısını araştırıyor
Mirat Haber Ajansı

Afgan yetkililer, çocukların da dâhil olduğu bir düzineden fazla sivili öldürdüğünü belirttikleri hafta sonu gerçekleşen hava saldırısını araştırdıklarını söylediler. İl yetkilileri, Cumartesi gecesi Nimroz ilinin Khashrod ilçesinde bir eve roketin çarpması sonucu 15 kişinin öldüğünü açıkladı. Mağdur ve yakınları, Munazarı köyünde aynı ailenin tüm fertlerinin yani 18 kişinin ölü sayısını verdi. Savunma bakanlığı yaptığı açıklamada, Nimroz’da sivil kayıp iddiaları üzerine yerel yetkililerle birlikte soruşturma başlattıklarını söyledi.

İl meclisi üyesi Nimetullah Sıddıki, Afgan güçlerinin bölgede iki hava saldırısı düzenlediğini söyledi. İlk saldırıda altı Taliban savaşçısı öldürüldü. İkinci saldırı, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 15 sivilin bulunduğu bir eve çarptı. Nimroz halk sağlığı yetkilisi Nasır Ahmed Haybat, Pazar günü 15 kişinin cenazesinin hastaneye kaldırıldığını söyledi. Bir başka yerel yetkili, saldırıda hedef alınan evin bir Taliban komutanına ait olduğunu ve güvenlik güçlerinin içeride sivillerin olduğunu bilmediğini açıkladı.

Gani: sorumluluk Taliban’ın

Pazar günü kurbanların yakınları, ölenlerin Taliban savaşçıları olmadığını kanıtlamak ve adalet talep etmek için cesetleri eyalet başkenti Zaranj’a getirdi. Cumhurbaşkanı Eşref Gani Pazartesi günü yaptığı açıklamada, hava saldırısında meydana gelen sivil kayıplardan derinden üzüldüğünü söyledi ve yetkilileri kapsamlı bir araştırma yapmaya çağırdı. Ancak kayıplardan Taliban’ı sorumlu tuttu. Taliban ve diğer terörist grupların sık sık halkın evlerini kalkan olarak kullandıklarını ve savaş sırasında yaşanan talihsizliklerin ana nedeni olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonu (UNAMA) Ekim ayında yaptığı bir raporda 2020’nin ilk dokuz ayında 2.117 sivilin öldüğünü ve 3.822 sivilin yaralandığını söyledi. Devam eden şiddet, Afgan hükümeti ile Taliban arasında uluslararası ateşkes çağrılarını hızlandırdı. Temsilcileri, ateşkes ve güç paylaşımı gibi tartışmalı konuların tartışılmasının beklendiği ikinci tur barış görüşmelerinin ilk oturumu için Cumartesi günü bir araya geldi. Taliban, 2001 yılında ABD önderliğindeki güçler tarafından iktidardan çıkarıldı. O zamandan beri Afganistan’da ABD destekli bir hükümet iktidarı elinde tutuyor, ancak Taliban ülkenin geniş bölgelerini kontrol ediyor. Şubat anlaşmasına göre, yabancı güçler, Taliban’dan gelecek güvenlik garantileri karşılığında Mayıs 2021’e kadar Afganistan’dan ayrılacak.

Dünyada en fakir

Afganistan İslam Cumhuriyeti, Pakistan, İran, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan’a komşu. Başkent Kabil olan Afganistan nüfusu 35 milyon. Ülke nüfusunun %99 Müslüman. Afganistan 1979 yılında Sovyet Birliği işgalinin altına girmiş SSCB dağılınca işgal sona ermiş. Taliban rejiminin ABD’de gerçekleştirdiği 11 Eylül saldırısından sonra ABD ve Koalisyon işgali altına girmiş. Ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası 21.657 milyar USD, kişi başına düşen milli gelir 601 dolar. Bu da ülkeyi dünyanın en fakirlerinden biri yapıyor.

Diğer Güney Asya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/guney-asya/

Diğer Avrasya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/avrasya/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.