islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5581
EURO
34,9788
ALTIN
2.420,94
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Afganistan’da çocuk felci aşısı çalışanları vurularak öldürüldü

Afganistan’da çocuk felci aşısı çalışanları vurularak öldürüldü

Celalabad kentinde ülkede giderek artan sağlık krizinde çocuk felci aşısı yapan sağlık çalışanları öldürüldü.

Mirat Haber Ajansı

Hükümetin bildirdiğine göre, Afganistan’ın doğusundaki Celalabad kentinde silahlı kişiler üç kadın çocuk felci aşısı sağlık çalışanını öldürdü. Bir eyalet hükümet yetkilisinin dün yaptığı açıklamada, iki ayrı saldırıyı kimin gerçekleştirdiği hemen belli olmadı. Cinayetler, Afganistan ve komşu Pakistan’da başlatılan beş günlük yeni bir çocuk felci karşıtı aşı kampanyasının ikinci gününde meydana geldi. Hareket, korona virüsün yarattığı risklere rağmen milyonlarca çocuğu aşılamak için Pazartesi günü başladı. Bir sağlık yetkilisi, Afganistan’da kampanyanın ülkenin 34 ilinden 32’sinde yaklaşık 9,6 milyon çocuğu aşılamayı amaçladığını belirtti. Afganistan Sağlık Bakanlığı’nın çocuk felci koordinatörü Mir Jan Rasikh’e göre, bu yıl ikinci çocuk felci karşıtı aşılama kampanyasında 55.000’den fazla işçi aşıyı beş gün süreyle uygulayacak.

Ancak Taliban, önceki yıllarda olduğu gibi, kontrolleri altındaki bölgelerde evden eve kampanyasına izin vermeyecekti. Taliban sözcüsü Zabiullah Mücahid’e göre, grup, işçilerin aşıları yapmak için kapı kapı dolaştığı program hakkında bir anlaşmaya varmak için hala Dünya Sağlık Örgütü ile görüşmelerde bulunuyor. Mücahid’e göre Taliban kontrolü altındaki bölgelerde güvenlik nedeniyle süreç erteleniyor. Afganistan sağlık bakanlığına göre, son üç yıl içinde yaklaşık üç milyon çocuk, çocuk felci aşısından mahrum bırakıldı. Bakanlık, bu yıl şu ana kadar ülkede yaklaşık iki düzine çocuk felci vakası olduğunu açıkladı. Pakistan’da da Birleşmiş Milletler tarafından finanse edilen beş yaşın altındaki çocukları aşılama çabası, dindar muhafazakarların muhalefetiyle karşı karşıya. Aşının Müslüman çocukları kısırlaştırmayı amaçladığına inanıyorlar. Pakistanlı terörist silahlı gruplar da düzenli olarak çocuk felci ekiplerine saldırılar düzenliyor ve polis onlara eşlik ederek, çocuk felci ile mücadele operasyonunun istihbarat toplamak için Batılı bir komplonun parçası olduğunu iddia ediyor. Bu saldırılar, Usame bin Ladin’i yakalamak için sahte hepatit aşısı kampanyasının CIA tarafından örtü olarak kullanıldığının ortaya çıkmasıyla daha da arttı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.