islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5697
EURO
34,9628
ALTIN
2.425,41
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Afrika, 400 milyon COVID-19 aşı dozu daha alıyor

Afrika, 400 milyon COVID-19 aşı dozu daha alıyor

Mirat Haber Ajansı

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, yaptığı açıklamada, Hindistan Serum Enstitüsü aracılığıyla Afrika kıtası için 400 milyon doz COVID-19 aşısı daha güvence altına alındı. Afrika CDC direktörü John Nkengasong gazetecilere verdiği demeçte, bu ayın başlarında Pfizer, AstraZeneca ve Johnson & Johnson tarafından açıklanan 270 milyon dozun üstüne yeni dozlarla birlikte çok iyi bir ilerleme kaydetmeye başladığımızı düşünüyorum, dedi.

Farklı aşılar

Yeni dozların, Güney Afrika cumhurbaşkanının ev sahipliği yaptığı bir toplantıda açıklandığını bildirdi. Bir Afrika CDC sözcüsü, 400 milyon dozun Oxford-AstraZeneca aşısı olduğunu açıkladı. Birçok aşı anlaşmasında olduğu gibi, maliyet veya insanların doz başına ne kadar ödeyebileceği konusunda bir ayrıntı yoktu. Afrika kıtasının bazı kısımları, Nkengasong’un çok agresif olarak adlandırdığı koronavirüs enfeksiyonlarında güçlü bir canlanma görünüyor, dedi. Dalganın henüz zirveye ulaşmadığı konusunda uyardı.

Afrika’nın yüzde 2,5 olan vaka ölüm oranı küresel yüzde 2,2’nin üzerinde ve Afrika’daki 54 ülkeden 14’ünün vaka ölüm oranları yüzde 3’ün üzerinde. Kıta, 87.000’den fazla ölüm dâhil olmak üzere 3.4 milyondan fazla doğrulanmış virüs vakasına sahip. 1.3 milyarlık kıta, sürü bağışıklığını sağlamak ve nüfusunun yüzde 60’ını aşılamak amacıyla yeterli aşı elde etmek için yarışıyor. Yetkililer, aşı dozlarını stoklayan zengin ülkeleri eşit bir yaklaşım ve paylaşım yapmaya defalarca çağırdı. Afrika’nın ayrıca, düşük gelirli ülkelere yardım etmeyi amaçlayan küresel COVAX girişimi yoluyla yaklaşık 600 milyon doz alması bekleniyor.

DSÖ aşılamayı yaymaya kararlı

Dünya Sağlık Örgütü’nden Richard Mihigo gazetecilere verdiği demeçte, çok ama çok iyi bir olasılık olduğunu belirtti, bu hedefe 2021 sonuna kadar 600 milyon doz tedarik etme hedefine kesinlikle ulaşılacak. Mihigo ayrıca COVID-19 aşılarının maliyetindeki küresel farklılıkları eleştirdi. Zengin bir ülkenin mücadele eden bir ülkeden daha az ödeyebilmesi şok edici bir gerçek, dedi ve Güney Afrika gibi yüksek gelirli Afrika ülkelerinin bağışlanan aşılara uygun olmadığına işaret etti. DSÖ Afrika şefi, ilk olarak Güney Afrika’da tespit edilen ve o ülkede baskın hale gelen virüs varyantının yayılması konusundaki endişelerini de dile getirdi. Kenya, Gana, Botsvana, Zambiya ve Fransız Mayotte takımadalarında bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.