islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5813
EURO
34,7803
ALTIN
2.507,96
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Bin Salman’ın 450milyon$ verdiği 45 sterlinlik sahte tablonun kopyası çalınıp kurtarıldı

Bin Salman’ın 450milyon$ verdiği 45 sterlinlik sahte tablonun kopyası çalınıp kurtarıldı
Mirat Haber Ajansı

Leonardo da Vinci’ye atfedilen dünyanın en pahalı tablosu olan “Salvator Mundi” nin 16. yüzyıldan kalma kopyası, Napoli’deki bir müzeden çalındıktan sonra İtalyan polisi tarafından kurtarıldı. Polis tarafından yapılan açıklamaya göre, büyük olasılıkla Rönesans yüksek lisans öğrencilerinden biri tarafından boyanmış olan sanat eseri, İtalyan kentinde arama sırasında bir apartman dairesinde bulundu. Mülkün 36 yaşındaki sahibi çalıntı malları aldığı şüphesiyle gözaltına alındı. Portre, Leonardo’nun ünlü İsa tasviri üzerine modellenmiş ve bir eli kutsamayla diğer eli kristal bir küre tutmuş şekilde. Sanatçının hayatı boyunca öğrencileri ve asistanları tarafından, eserlerinin çok sayıda kopyası çıkarılmıştı. Bu özel “Salvator Mundi” yi kimin oluşturduğu bilinmemekle birlikte, 1510’ların sonlarına doğru sanatçının atölyesinden biri tarafından boyandığı düşünülüyor.

Sahte olsa da o dönemin eseri

Portrenin sahibi, Napoli’deki San Domenico Maggiore Müzesi, web sitesinde, Leonardo’nun öğrencisi Girolamo Alibrandi’ye verilen en ikna edici teori ile ressamın kimliği hakkında birkaç hipotez olduğunu açıkladı. Resmin Napoli’ye getirilmeden önce, Kutsal Roma İmparatoru V. Charles’ın elçisi ve danışmanı Giovanni Antonio Muscettola tarafından Roma’da Villa Farnesina’da “Leonardo Roma’da” sergisi için yapıldığına inanılıyor. Sergi broşüründe, eseri sanatçının başyapıtının muhteşem bir kopyası olarak nitelendiriliyor. San Domenico Maggiore’nin çevrimiçi listesi, çalışmayı rafine ve iyi korunmuş bir resimsel taslak olarak tanımladı. Polis, tablonun ne zaman çalındığını belirtmedi, ancak Napoli müzesi, eserin Roma’dan iade edildiği 2020 Ocak ayı kadar yakın bir tarihte elinde olduğunu bildirdi.

MBS Salvator Mundi’si de sahte deniyor

Leonardo’nun orijinal olarak nitelenen ancak o da muhtemelen kopya olan “Salvator Mundi’siyse, New York’taki Christie’s Müzayedecisinde 2017’de 450,3 milyon dolara satılarak tarih yazmıştı. Bunu MBS olarak bilinen Suudi Arabistan veliaht prensi Bin Salman satın almıştı. Ancak bu da zamanında kopya olarak reddedildikten sonra, 1950’lerde İngiltere’de sadece 45 £ karşılığında satıldı. Bazı akademisyenler, MBS Salvator Mundi’sinin Leonardo’ya atıfta bulunulmasına itiraz ederken, en azından kısmen atölyesinin üyeleri tarafından yaratıldığını öne sürüyorlar. Yine de tablo, müzayedede satılacak en pahalı sanat eseri haline gelmeden önce restore edildi ve onaylandı. Rekor kıran teklifin Suudi Arabistan’ın Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman adına yapıldığı ilan edildikten sonra “Salvator Mundi”, Kasım 2017 satışından bu yana halka gösterilmedi. Louvre Abu Dabi adlı sergi, tabloyu göstereceğini duyurduktan sonra 2018’deki görkemli açılış törenini bilinmeyen bir nedenle açıklama yapmadan iptal etmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.