islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3184
EURO
35,1145
ALTIN
2.295,76
BIST
9.049,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Afrikalılar Türkiye’yi ‘Güvenilir Ortak’ Olarak Benimsiyor

Afrikalılar Türkiye’yi ‘Güvenilir Ortak’ Olarak Benimsiyor
18 Aralık 2021 15:56
A+
A-

Afrikalılar Türkiye’yi ‘güvenilir ortak’ olarak benimsiyor
Türkiye’nin yıllardır kararlılıkla sürdürdüğü Afrika hamleleri, Türklerin kıta insanının gözünde güvenilir bir ortak olarak benimsenmesini sağladı.

Kıtayla ilişkilerde, Türkiye’nin ekonomiden diplomasiye, güvenlikten kültür ve sanata, pek çok alanda yakaladığı istikrarlı ivme, bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’yle daha da hız kazandı.

Afrika’dan cumhurbaşkanları ve bakanlar düzeyinde yoğun katılımın gerçekleştiği Zirve, Türkiye’nin kıtada devletler nazarında kazandığı imajını sergilemesi açısından ciddi önem taşıyor.

Öte yandan, Türkiye’nin bölge halklarıyla kurduğu uyumlu ve dostane iletişim, Afrikalıların gözünde oldukça olumlu bir Türkiye imajı oluşturuyor.

Afrikalı sorunlara Afrikalı çözümler
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesindeki Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Afrika-Orta Doğu-Körfez Komitesi Başkanı Abubekir Salim, Türkiye’nin Afrika’daki başarısının sırrının bölge insanını tanıyıp, olaylara Afrikalıların bakış açışıyla yaklaşması olduğunu belirterek, “Türkiye’nin son dönemde kıtada Afrikalı sorunlara, Afrikalı çözümler ilkesini benimsediğini görüyoruz.” dedi.

Salim, Türkiye’nin bölgedeki kurumları sayesinde artık Afrika’yı daha yakından tanıdığına ve bu konuda bir vizyona kavuştuğuna dikkati çekerek, bu süreçte Afrika’nın da Türkiye’yi yakından tanıma fırsatı bulduğunu belirtti.

Afrikalıların farklı bir zaman algısıyla hareket ettiğinin altını çizen Salim, Afrika’da sorunların yavaş da olsa konuşularak çözüldüğünü ifade etti.

Salim, Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’nin Türk iş insanlarına Afrikalı devlet görevlileri ve iş insanlarıyla tanışmak açısından eşsiz fırsatlar sunduğuna değinerek, “Afrika’dan cumhurbaşkanları ve bakanlar seviyesinde üst düzey katılım görüyoruz. Bu başlı başına ilgi demek. Türkiye, Afrika’da kabul gören ilgi odağı olan bir ülke konumuna geldi.” diye konuştu.

Afrika Serbest Ticaret Anlaşması’nın yürürlüğe girmesinin ardından kıtada gelişmiş altyapı imkanlarına ve geniş üretim kapasitesine sahip ülkelerin çok daha stratejik bir öneme sahip olacağına dikkati çeken Salim, bu açıdan Güney Afrika gibi Afrika’nın en büyük 100 şirketinden 66’sına sahip bölgesel güçlerle ilişkilerin geliştirilmesinin önemine işaret etti.

“Türkler güvenilir ve eşit ortak konumunda”
Johannesburg Üniversitesi Afrika Diplomasisi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (SARCHI) Araştırma Görevlisi Ebrahim Sandille de Güney Afrikalı bir genç olarak daha önce ziyaret ettiği Türkiye’ye olan sevgisini dile getirerek, “Türkler bizler için birlikte kolaylıkla iş yapabildiğimiz güvenilir ve eşit ortak konumunda” ifadesini kullandı.

Sandille, Türkiye ile Güney Afrika ilişkilerinin bu yıl 38. yılını doldurduğunu hatırlatarak, “Türkiye ile Güney Afrika daha güçlü bir ortaklık potansiyeli barındırıyor.” dedi.

Türkiye ile Güney Afrika’nın uluslararası arenada oyun değiştirici bir takım olacağına inandığını kaydeden Sandille, “Türk dostlarımızı Afrika’ya gelip bizleri yakından tanımaya davet ediyoruz.” diye konuştu.

“Türkiye’de daha fazla yatırım yapmaya hazırız”
Türkiye’de hayvancılık alanına yatırımları bulunan Güney Afrikalı iş insanı Fayyaz Musa da Türkiye ile Güney Afrika arasında hem ekonomik hem de siyasi açıdan güçlü bağlar olduğunu hatırlatarak, Güney Afrikalılar olarak Türkiye’ye özel önem verdiklerini ifade etti.

Musa, Afrikalı bir yatırımcı olarak Türkiye ile çalışmayı oldukça kolay bulmasına rağmen banka hesabı açma ve dil bariyeri gibi konuların kendilerini zorladığını belirtti.

Omicron varyantının ardından aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıda ülkenin Güney Afrika’ya kapıları kapamasının yerel ekonomiyi olumsuz etkilediğini kaydeden Musa, “Güney Afrika’ya seyahatler tekrar başladığında Türkiye’de daha fazla yatırım yapmaya hazırız.” dedi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.