islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4682
EURO
34,7369
ALTIN
2.440,30
BIST
9.933,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

AİHM: Fransız Mahkeme Kararları Aşırı İsrailci

AİHM: Fransız Mahkeme Kararları Aşırı İsrailci

Mirat Haber Ajansı

Avrupa’nın insan hakları konusundaki en üst mahkemesi, Fransız yargıçların bir süpermarkette “İsrail’i boykot” gösterisi düzenleyen Filistin yanlısı eylemcilere verdiği hükmün aşırı olduğunu, protestoların ayrımcılığa teşvik olarak anlaşılamayacağını söyledi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Perşembe günü Fransız makamlarına, başvuranların her birine 8,383 dolar tazminat ödemelerini ve ayrıca 22,720 dolar tutarında yasal masrafları birlikte ödemelerini emretti. Bu toplamda 3 milyon TL cezaya denk.

Fransa’daki “Collectif Palestine 68” olarak bilinen Boykot, Elden Çıkarma ve Yaptırımlar (BDS) hareketinin 11 üyesi, İsrail menşeli ürünleri sergiledikten ve müşterileri iki kez Doğu Fransa’daki bir mağazadan satın almamaya teşvik ettikten sonra antisemitizmle suçlandılar. Protestolar, STK’ların yasadışı işgal altındaki Filistin topraklarındaki yerleşimleri de dahil olmak üzere İsrail’in politikalarını kınamak için uzun süredir devam eden çağrılarını tekrarladı.

İsrail hükümeti boykot hareketini devletinin meşruiyetini baltalama girişimi olarak kınadı ve çağrıları destekleyen yabancılara ülkesine girişi yasakladı. Aktivistler, özgür konuşma davası olduğunu iddia ettikten sonra suçlamalardan temizlenmiş olsalar da, temyiz mahkemesi bu kararı bozdu ve insanları İsrail’den gelen ürünlere karşı ayrımcılık yapmaya teşvik etmekten suçlu buldu. Ancak Strazburg merkezli AİHM, Fransız yargıçların, başvuranların ırkçı ya da antisemit açıklamalar yapmaktan veya nefreti ya da şiddeti kışkırtmaktan mahkum edilmemiş olmaları gerektiğini dikkate alması gerektiğini söyledi.

Mahkeme kararında siyasi konuşmaların doğası gereği tartışmalı olduğunu, ancak çizgiyi geçmemesi ve şiddet, nefret veya hoşgörüsüzlük çağrısına dönüşmemesi koşuluyla meşru bir kamu yararı olarak kaldığını söyledi. 2018’de ABD’li çalışanlarından birinin boykotu desteği nedeniyle işgal altındaki Batı Şeria’ya erişiminin reddedilmesi deneyimini yaşayan Uluslararası Af Örgütü, Avrupa mahkemesinin kararını selamladı. Hukukçular bu mahkeme kararının, İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü insan hakları ihlallerine karşı kampanya yürütenleri hedef almak için ayrımcılıkla mücadele yasalarının kullanılmasının önünde önemli bir emsal teşkil ettiğini söylüyorlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.