islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5619
EURO
34,8545
ALTIN
2.434,35
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Afrika Ülkeleri BM’de Irkçılığın Tartışılmasını İstiyor

Afrika Ülkeleri BM’de Irkçılığın Tartışılmasını İstiyor

Mirat Haber Ajansı

Afrika ülkeleri Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ni ırkçılık ve polisin acımasızlığını acilen tartışmaya davet ettiler. Tartışma, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki huzursuzluk ve George Floyd’un ölümünü takiben ateşlendi. Batı Afrika’daki Müslüman devlet Burkina Faso’nun BM Büyükelçisi Cenevre’deki 54 Afrika ülkesi tarafından BM’nin üst düzey hak organına imzalanan bir mektubu takdim etti. Irkçılıktan kaynaklanan insan hakları ihlalleri, Afrika kökenli insanlara karşı polis vahşeti ve barışçıl protestolara karşı şiddet konusunda acil bir tartışma istediler. Mektup, bu tartışmanın önümüzdeki hafta, konseyin COVID-19 salgını nedeniyle Mart ayında kesildikten sonra 43. oturumunun yeniden başlamasıyla birlikte yapılmasını istedi.

Mektup, dünyadaki ırkçılık konusunda bir tartışma çağrısında bulunurken, özellikle ABD’deki durumu vurguladı. Çağrı, Floyd’un ailesinin yanı sıra, polis şiddetinin kurbanı olan diğer renkten insanlarının ailelerinin yanı sıra konseyde ABD’deki sistemik ırkçılığa ve polis cezasızlığına acilen hitap etmeye çağırdı. Çağrı, bu hafta 600’den fazla STK tarafından da desteklendi. Ancak konseyin böyle bir talebi dikkate alması için en az bir ülkenin desteğine sahip olması gerekiyor. Şimdi büyük bir grup devletten gelen talep ile gerçekleşme şansını artırıyor.

Konsey Başkanı Tichy-Fisslberger, herhangi bir itiraz olmadığı halde acil bir tartışma için belirlenen günü hafta başında açıklayacak. Bu özel tartışma olmasa bile bazı ülkelerin, 43. konsey oturumu sırasında ABD’de polis şiddeti ve ırkçılıkla ilgili öldürme ve endişelerini ele alması beklenmekte.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.