islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5838
EURO
34,7766
ALTIN
2.511,56
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

AİLEDE ERKEĞİN KONUMU KUR’ÂN İLE SINIRLIDIR II

AİLEDE ERKEĞİN KONUMU KUR’ÂN İLE SINIRLIDIR II
20 Temmuz 2021 08:43
A+
A-

Evlilik Yoluyla Cinsel Hayat İbadet midir?

Eşlerin Birbirini İhmal Etmesi Haramdır

Ali Rıza Demircan: İslam’da emir ve yasakları koyan insanı yaratan Allah’tır. Allah insanlara sakınamayacağı yasaklar koymaz. Mesela insanları eşcinsel olarak yaratıp sonra da eşcinselliği yasaklamaz. Bir diğer örnek daha vermek gerekirse Allah insanlara ‘cinsellikten kopun’ demez. Çünkü böylesi bir emir insan doğasıyla çatışır. Evlenme yasağı getirilen papazların cinsel sapmaları bu sebepledir.

İslam hadımlaştırmayı yasaklar. Bedeni ve mali bir mazeret olmaksızın gerekçesiz bekârlık da haramdır. Bekârlığa yapışamaz veya evlilikte cinsel hayattan çekilemezsiniz. Bir erkeğin cinsel hayattan çekilmesi demek bir kadının da eşsiz kalması demektir.

İslam dininde eşler arasında ilahi haramlardan bir tanesi de erkeğin eşini cinsel yönden ihmal etmesi, kadının da – adet hali ve hastalık dışında- kocasının cinsel arzularına karşı çıkmasıdır. Bunlar evlilik hayatında işlenebilecek en büyük haramlardır. Müslümanların evlilik hayatındaki temel problemlerinden bir tanesi de budur yani eşlerin birbirlerini ihmal etmeleridir. Haramların işlendiği yerde de mutluk ve bereket olmaz.

Ali Rıza Demircan: Burada bir konuya daha değinmek istiyorum: Bazı dindar ailelerde eşler ve özellikle de erkekler arzuladıkları cinselliği eşlerinde bulamıyorlar. Çünkü onlar sosyal medyayı takip ettikleri, iş yerlerinde, sosyal ve ticari ilişkilerinde bakımlı ve cazibeli insanlarla temas ettikleri için beklentileri artıyor. Oysaki haramlara düşülmeksizin beklentilerin karşılanması mümkündür. Bu sebeple erkelerin eşleri için ve özellikle kadınların da kocaları için bakımlarına, davranışları ve aktivitelerine cazibe kazandırmaları gerekir. Konuyu biraz daha açabiliriz:a. Eşin doyumunu hedeflemek Müslüman erkeğin dindarlık görevidir. Bir erkek yalnızca kendi hazzını amaçlayarak ilişkiye giremez. Eşi doyuma hazırlamadan ilişkiye girmek aziz peygamberimiz tarafından yasaklanmıştır. Kadının onayı olmaksızın koruyucu önlemlerin alınması da meşru değildir. Kadının da tatminde zirveye ulaşmak gibi bir hakkı var. Klitoris ona bunun için verilmiştir.

Her bir korunma yönteminin olumsuz fiziksel ve ruhsal yansımaları olduğu için kadının izni ve onayı olmaksızın koruma yöntemine başvurmak -peygamberimiz tarafından yasaklandığı için- kişiyi günah kılar.

b. Kadın cinsel hayatında edilgen olmakla yetinmemelidir, kocasına karşı aktif olmalıdır. Peygamberimiz bir açıklamalarında kadını ‘kadınlık sırrı olan’ birey olarak niteler; bir diğer anlatımla kadının evlilik hayatında kocasına sergilediği tavrın kocası tarafından başkalarına anlatılmaması gereğinin altı çizilir.

Bütün bu ölçüler, kadınların eşlerine karşı edilgen olmaktan çıkmaları ve etken olmalarının dinimizce görevleri olduğunu ve onlar için kültürel cihad olacağını göstermektedir. Müslüman kadın, görevlerini yapmamasının kendisini günahkâr kılacağını ve kocası lehine kul hakkı oluşturacağını bilmelidir. Burada rahmetli anacığımı anmadan geçemeyeceğim. O bana şöylece sızlanırdı:

– Oğlum ben rahatsızım. Babana karşı görevimi yapamıyorum. Acaba ben günahkâr oluyor muyum?’

Anamın bu üzüntüsü karşısında saygı duyuyorum. Pek tabiiki erkeğin de bu tür üzüntüler duyması gerekir.

Maddi ve Manevi Güzelliklere Bakıp Yaratana Yönelmek Sevaptır

Ali Rıza Demircan:
Magazinselleştirerek soru yöneltmek medyamızın huyu olmuştur. Ama ‘Güzele bakmak sevap mıdır? şeklindeki soruyu ciddiye alarak cevaplandıralım.

Bakılan güzel bir doğa manzarası ise, bir çocuk ise, bir tablo ise ve bunların her birine bakmak size güzellik duygularını çağrıştırıyorsa, estetik duygularınızı geliştirerek daha bir güzele sevdalanmanıza vesile oluyorsa elbette sevaptır, çünkü her güzellik bize cennet hayatının güzelliklerini yansıtır ve özlemini duyurur. Ama bir kadına veya erkeğe cinsel arzuyla veya hasedle bakmak pek tabii ki günahtır.

Sohbeti bir ayetle bitirelim:

“Allah’ın varlığı ,birliği sınırsız bilgisi ve sonsuz kudretinin işaretlerinden biri de, kendileriyle huzur bulacağınız kendi cinsinizden eşler yaratması ve aranıza cinsel cazibe ve sevgi-şefkat yerleştirmesidir. Bunda, hiç şüphesiz düşünen insanlar için dersler vardır!”

Not. Bu söyleşi 23 Ocak 2013 Çarşamba akşamı yapılmıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.