islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Akdeniz, 2021’de Mülteci Mezarlığı Oldu

Akdeniz, 2021’de Mülteci Mezarlığı Oldu

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından yayınlanan rakamlara göre, Avrupa’ya gelenlerin yanı sıra göç ve iltica etmeye çalışırken hayatlarını kaybeden mağdurların sayısı, 2021 yılında da arttı.

2021 yılında Akdeniz üzerinden Avrupa’ya göç eden 116.573 mülteciden binlercesi boğularak öldü. Geçen yıl aynı dönemde Akdeniz’de boğularak ölen mülteci çocuk sayısı ise 1864 olarak belirtildi. Bu ölümlerin yanısıra 1401 kişinin de denizde kaybolduğu ve halen cesetlerinin bulunmadığı öğrenildi.

2021 yılında mülteci ölümlerinin en yoğun yaşandığı ay, eylül ayı olarak belirlendi. Eylül ayında 16 bin mültecinin Avrupa’ya geçtiği belirtilirdi.

Temmuz ayı içindoe mülteci ölüm oranının en yüksek ölüm oranı olduğu öğrenildi. Geçtiğimiz Temmuz ayında mültecilerden 311 tanesinin Akdeniz’de Yunan ve İtalyan sahil güvenlik görevlilerinin baskı ve geri itmeleri yüzünden öldüğü de kayıt altına alındı.

 

2021 yılı genel olarak, binlerce cana mal olan Akdeniz sularında göçmen ve sığınmacı teknelerinin toplu olarak batmasına tanık oldu. Bu olaylardan en öne çıkanı, Aralık ayının ikinci yarısında üç ayrı teknenin Libya kıyılarından Avrupa’ya doğru seyir yaptıktan sonra Akdeniz’in farklı bölgelerinde battı. Bu üç kaza sonucunda 170 sığınmacı öldü.

Başka bir olayda, 17 Kasım 2021’de Libya açıklarında teknelerinin batması sonucu 75 göçmen ve sığınmacı öldü, gemideki 15 kişi Libyalı balıkçılar tarafından kurtarıldı.

Ekim ayında ise 105 göçmen ve sığınmacıyı taşıyan bir tekne battı ve 15 kişi öldü. Libya Sahil Güvenlik birimleri, hayatta kalan 90 kişiyi Trablus’a geri gönderdi. Göçmenler Zuwara şehrinden yola çıkmışlardı ve göçmenlerin çoğu Afrika ülkelerinin uyruklarından geliyordu.

Olaydan yaklaşık iki hafta sonra, aynı ayın 26’sında, 27 göçmen ve sığınmacıyı taşıyan başka bir tekne, Sakız Adası açıklarında battı. Türk makamları, 20’sini kurtardıklarını, arama çalışmalarına devam ettiklerini açıklamışlardı.

 

Geçtiğimiz yıl mülteciler için en trajik ay Nisan oldu. Nisan ayının üçüncü haftasının son gününde, günlerden biri olan 21 Nisan’da, Libya kıyılarından kalkan lastik botlarının batması sonucu 130’a yakın göçmen ve sığınmacı hayatını kaybetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.