islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,6004
EURO
34,8095
ALTIN
2.502,27
BIST
9.435,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Ali Rıza Demircan Hocanın Derdi ne?

Ali Rıza Demircan Hocanın Derdi ne?

Gerçekler, hakikatler, siyasi görüşe göre şekil aldığı günümüzde, Ali Rıza Demircan hocadan yine kendisine has çıkışları oldu.

Türkiye’de çektiğimiz eksikliklerden biride, toplumun temel inanç değerlerinin,  toplumu yöneten siyasi yapının, sorunları bu eksende giderici adımları atmamasıdır. Bunun çok yönlü sebebi olmakla beraber, sivil toplum örgütlerinin toplumun içinde, toplumun nabzını en iyi tutmasına rağmen, gerekli çalışmaları yapmayışları da olumsuz bir katkıdır.

Ali Rıza Demircan çekmiş olduğu üç videoda,  önce ülke yönetimine Cumhurbaşkanımızın şahsında hitap etti. Daha sonra siyasi muhalefet cephesinden ana muhalefet CHP’ye hitap etti. Sonrada ekonominin temel parçası olan işçileri temsil eden sendikalara seslendi.

Bu videolarında Ali Rıza Demircan özetle şunları söyledi

  1. Milletimizi iliklerine kadar sömüren Borca bağlı bankacılık düzenimiz sömürmeye devam mı edecek?
  2. Onlar bu süreçte fedakârlık etmeyecek mi?
  3. Giderek fakirleşen bu büyük yükü bu millet daha fazla taşıyamaz.
  4.  ‘’Sayın Cumhurbaşkanım Faiz ödemelerini durdurun’’ diyor. Bunun nasıl olacağını bilen ekip var. Bu ekibi görevlendirin.
  5. Türk iş, Hak iş, DİSK, Memursen ve diğer işçi haklarını savunan sendikalarımız; işçi haklarını korumak için verdiğiniz mücadele gereğince olmuyor. Sizin bu görevinizi yapmanıza engel olan Borca Dayalı Para Sistemi ve faize dayalı bir düzen var. Bu düzen işçilerimizi de,  işverenlerimizi de, emeklilerimizi de sömürmektedir.

Sendika başkanlarımız! Hükümet sizin taleplerinizi bu borca dayalı sistemden dolayı karşılayamıyor.

  • Temsil ettiğiniz kitlelerin haklarını savunamıyorsunuz. Bu görevinizi engelleyen bir para sistemi ve faize dayalı düzen var. Hepiniz buraya itiraz etmelisiniz.
  • Ana muhalefet partisi olan CHP Laikliğe şartlanmasaydı bugün CHP konumu halk karşısında çok daha farklı olurdu.
  • Altı oktan ikisi olan devletçilik ve halkçılık düşmanı olan, borca dayalı para sisteminin oluşturduğu zalim faizci düzenine, sosyal demokrat kimliğinizle karşı çıkabilseydiniz, ülkemizi daha gelişmiş bir düzeye çıkmış olabilirdi. Halkın nazarında CHP % 25 bariyerlerinde kalmazdı.
  • Engin Altay’ın CHP ile halk arasında bir bariyer olduğunu, itiraf etmesi söylediklerimizi onaylıyor.
  • Ak parti faiz düzenini kaldıramadı. Bunun için milli bir mutabakat gerekmektedir. Ana muhalefet partisi olarak CHP’nin üzerine de bu konuda büyük bir görev düşmektedir.

Bu üç videonun linklerini aşağıda vereceğim.

Ali Rıza Demircan hocanın, hem iktidara, hem ana muhalefete hem de işçi sendikalarına yaptığı bu sesleniş, bize göre yaptığı en büyük hizmetlerden biridir.  Çünkü bir ilahiyatçının ülkenin temel sorunları ile bu kapsamda ilgilenmesi, topluma karşı sorumluluğunun bilincinde olduğunu ve gereğini yerine getirdiğinin delilidir.

Şu denile bilir; bir ilahiyatçının ülkenin ekonomik sorunları ile ilgilenmesi niye?

İlahiyatçılar çok iyi bilirler ki Allah Kur’an’da faizi kendisine ve resulüne karşı bir savaş nedeni olarak ifade etmiştir. Faizi kesinlikle yasaklamıştır. Büyük bir toplumsal zülüm olarak tanımlayarak, faizciliğe devam edenleri ebedi cehenneme girecekler olarak hüküm vermiştir. Başka hiçbir ayette böylesine bir tanımlama yoktur.

İnandığını söyleyenlerin, Allah ve resulü ile savaş halinde olmasını kabul etmek mümkün değildir. İşte böylesine önemli bir konuyu ilgi alanı dahilinde gören Ali Rıza Demircan,  bu konuya temas etme gereği hissetmiştir. Elbette birçok ilahiyatçı faiz konusunda konuşuyor, yanlışlığını söylüyor. Ancak bu konuşmalar, kitap yazmalar, ülkeyi yöneten ve yönetmeye talip olan siyasilere yönelik bugüne kadar olmamıştır.

İktisat Hareketi olarak, çözüm önerimizle beraber başlatmış olduğumuz faizle mücadelemizin en büyük destekçilerinden olan Ali Rıza Demircan hocamdan Allah razı olsun diyoruz. Kendisine Allah bereketli uzun ömürler versin.

Bu vesileyle bir şeyin daha altını bu ramazan günü çizmek istiyorum; bütün ilahiyatçılar, vakıflar ve cemaatler bilsinler ki, yedikleri, içtikleri yaptığı bütün hizmetler faizlidir. Hiç kimse klasik bilgileri ile faize bulaşmadığını sanmasın. Bu zan, faiz sisteminin nasıl işlediğini bilmemekten ileri gelen ve sisteme karşı bir değişim mücadelesine girilmeyişinin nedeni olarak pasif duruşa neden olmaktadır. Bu mücadele aynı zamanda Allah’a karşı, topluma karşı sorumluluk ve cesaret isteyen bir konudur.

Selam ve dua ile…

Yunus EKŞİ

Ali Rıza Demircan hocanın; Cumhurbaşkanına, CHP’ye ve Sendikacılara seslendiği video linkleri

CHP sesleniş: https://www.facebook.com/MiratHaber/videos/509231806630887/

Sendikacılara sesleniş: https://www.facebook.com/MiratHaber/videos/899920100427998/

Cumhurbaşkanına sesleniş: https://www.facebook.com/MiratHaber/videos/223842588730703/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.