islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
34,0228
EURO
37,6222
ALTIN
2.761,09
BIST
9.588,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
28°C
İstanbul
28°C
Açık
Perşembe Parçalı Bulutlu
30°C
Cuma Hafif Yağmurlu
30°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

Allah’ın Elçisi Hz. Muhammed’in Dilinde Cennet’e Girecekler(III)

Allah’ın Elçisi Hz. Muhammed’in Dilinde Cennet’e Girecekler(III)
25 Ağustos 2024 09:00
A+
A-

Allah’ın Elçisi Hz. Muhammed’in Dilinde Cennet’e Girecekler

14-  Akrabaya Sıla Yapanlar

Halid İbn-ü Zeyd Eba Eyüp el-Ensarî (r.a.) rivayet ediyor: “Bir sahâbi Allah’ın Resûlü’ne (s.a.v) şöylece ricada bulundu:

– Ya Resûlellah! Beni Cehennem’den uzaklaştıracak ve Cennet’e sokacak amelleri bana öğretir misiniz?

Hz. Peygamber şöyle buyurdu:

(Emir ve yasaklarına itâat ederek) Allah’a ibâdet eder, ona hiç bir şeyi ortak koşmazsın. Namazı kılarsın, zekâtı verirsin ve akrabana sıla yaparsın.”221

Akrabaya sıla, temel İslâmî görevlerimizdendir. Sıla, İslâm’ın ve ortak aklın emrettiklerine çağırıp yasakladıklarından sakındırarak, gerektiğinde maddî yardımda bulunarak ve bir de ziyaret ederek ya- pılır. Üstelik akrabaya yapılacak yardım, diğer insanlara yapılacak yardımın iki katı sevap kazandırır…

15- Takvaya ve Güzel Ahlâka Sahip Olanlar

Ebû Hüreyre’den… (r.a.)

“Allah’ın Resûlü’ne (s.a.v) soruldu:

– İnsanları Cennet’e sokan daha çok (hangi amellerdir Ya Resûlallah?)

Şöyle buyurdu:

– Takva; Allah’ın emirleri ve yasaklarına göre yaşamaya çalışmak ve güzel ahlâktır.”222

Güzel ahlâkı, İslâm’a uygun sözler, davranışlar ve işler olarak tarif edebiliriz.

16- Haklarında İyi Denilenler

Ebu Züheyr es-Sekafi (r.a.) anlatıyor:

“Allah’ın Resûlü (s.a.v) “Benave” mıntıkasında bize hitap ederek şöyle buyurdu:

-Sizler, Cennetliklerle Cehennemlikleri hemen hemen tanıya-

Ashâb-ı Kirâm sordular:

-Hangi ölçüyle; nasıl tanıyabiliriz, Ya Resûlellah?

– İyi ve kötü şâhitliklere tanık olarak; gerçek mü’minlerin haklarında iyi şâhitlikte bulundukları kişilerin Cennet’lik, kötü şâhitlikte bulundukları kimselerin de Cehennem’lik olduğunu bilerek tanıyabilirsiniz. Zira sizler birbirlerinize karşı Allah’ın şâhitlerisiniz.”223

– Salât ve Selâm üzerine olsun- Sevgili Peygamberimiz bu hadîsleriyle bizlere, Cennet’e girebilmek için iyi bir toplum insanı olmamız gerektiğini öğretmektedir.

17-Güven Duyulanlar

Ebû Saîd el-Hudrî (r.a.) rivayet ediyor:

“Hz. Peygamber şöyle buyurdu:

– Helâl (kılınmış nimetleri helâl kılınmış yollardan kazanarak) yiyen, Allah’ın ve Peygamber’inin emirlerine ve yasaklarına göre hayatını düzenlemeye çalışarak yaşayan ve zarar gelmeyeceği husûsunda insanlar tarafından kendisine güven duyulan kişi muhakkak Cennet’e girer.

(Bu açıklamayı müjdeli bulan) bir sahâbi şöyle der:

– Ya Resûlellah! Devrimiz insanları arasında bu vasıfları taşıyan pek çok insan vardır.

Hz. Peygamber (bu sözleri doğruladı ve gelecekle ilgili olarak da) şu açıklamayı yaptı:

– Evet, devrimiz insanları arasında çoktur. Bu gibiler benden sonraki dönemlerde de bulunacaktır.”224

18-  Günahkâr Olsalar da Allah’a Ortak Koşmayanlar

Sahâbi Ebu Zer’in aktarımına göre Sevgili Peygamberimiz şöyle buyurdular:

– Rabbimden gelen bir elçi bana şu müjdeyi verdi:

Senin Peygamberliğine inananlardan Allah’a ortak koşmadan ölen kişi Cennet’e girecektir.

Ben de “Zina etse de, hırsızlık yapsa da mı?” diye sordum. Evet, zina etse de, hırsızlık yapsa da, cevabını aldım.225

Varlığı, birliği ve yaratıcılığına inanıldığı halde; hayatı yönlendirici temel kuralların Allah’ın Kitabı Kur’ân-ı Kerîm’den değil de örneğin yalnızca akıl ve bilimden alınması gereğine inanmak, Allah’a ortak koşmaktır.

Mesela, Müslümanın İslâm’ın öngördüğü temel haklar ve özgürlüklerle ve onayladığı demokratik taleplerle çelişip çatışan maddeci sistemleri laiklik adına yürekten kabulü Allah’a ortak koşmaktır. Buradan hareketle Allah’a ortak koşmamayı hiçbir varlığı, kişiyi, ilkeyi, kurumu ve rejimi O’na ve O’nun emirleri ve yasaklarına üstün veya eş tutmamak olarak da tarif edebiliriz.

Peygamberimiz, Allah’a ortak koşmadan ölen kişilerin Cennet’e gireceğini müjdelemiştir.226 Allah, Kur’ân’da tövbe etmeden ölen kişilerin kendisine ortak koşulması dışındaki günahlarını doğrudan bağışlayabileceğini açıklamaktadır. Şartlarına uygun olarak yapılacak tövbenin kabûl edileceği ise vaad edilmektedir.227

Ancak Allah, adaleti gereği tövbe edilmeyen günahlardan ötürü de sorgulama yapabileceği için gecikmeden tövbe edilmeli, Cennet kapılarını açmalıdır.228

19-Adaletle Yönetenler

Sahâbî İyaz b. Hımar Hz. Peygamberden bizzat dinlediğini açıklayarak onun şöyle buyurduğunu bildirmiştir:

“Şu üç grup da Cennetlik olacaklardandır:

Adaletli ve başarılı yöneticiler, bütün yakınlarına ve mü’minlere karşı merhametli olanlar ve ailesi kalabalık olduğu ve geçim sıkıntısı çektiği halde haram kazançlardan kaçınan ve üstelik kimseden bir şey istemeyen kişiler.

Bunlar da Cennet’e gireceklerdir.”229

Bu hadîsimiz birçok Kur’ân âyetine açıklık getirmektedir. Çünkü Kur’ân, adaletin Allah’ın rızasına yaklaştıracağını açıklamakta, Onun ihsankâr / merhametli kulları sevdiğini bildirmektedir. İhtiyaç içinde kıvranırken insanlara halini anlatmayan-anlata- mayan kişileri de övmektedir.

Bu özellikleri taşıyan amellerin Cennet’e yol olacağı açıktır.230

20-Meşrû Yöneticilere İtâat Edenler

Aziz Peygamberimiz geleceğimizi Cennet’le aydınlatan bir ha- dîslerinde de şöyle buyururlar:

“Allah’a karşı kulluk üzerinde olun. Beş vakit namazı kılın. Ramazan orucunu tutun, mallarınızın zekâtını da verin. Bir de yöneticilerinize itâat edin ki Cennet’e giresiniz.”

Kur’ân’ımızın görevleştirdiği adalet ve liyakat gözetilerek şûra

/ seçim sistemine göre seçilen, Allah’ın ve Peygamberinin emirleri ve yasakları doğrultusunda yöneten ve yönetilenlerle ihtilaf halin- de İslâm’ı hakem tanıyan yöneticilere itâat etmek farz görevimizdir. Onlar, esirlikten salınmış siyahîlerden oluşsalar da itâat gerekir. Konuyu bir hadîsle özetlemek istersek şöyle diyebiliriz:

“İtâat ancak Maruf olanda / Dînin ve ortak aklın gerektirdiklerindedir.” 231

Laik / Seküler yönetimlerde yöneticilere saygı, dînî değil, vatandaşlık görevimizdir

21- Didişip Çatışmayanlar

Sevgili Peygamberimiz, erdemlerle değerler yurdu olan Cennet’in bağlantısına dikkatlerimizi çeken bir hadîslerinde, faziletli toplumcular olmamızı amaçlayarak bizleri şöylece yüreklendirmişlerdir:

“(Zulme onay verme dışında) haklı da olsa çekişip didişmeyen-çelişip çatışmayan kişiye ortaklaşarak girilecek Cennet’in her hangi bir yerinde bir köşk verileceğine kefilim.

Şaka da olsa yalan söylemeyen kimseye Cennet’in ortasında bir köşk verileceğine kefilim.

Ahlâkı güzel olan şahsa ise Cennetin en yüksek yerinde bir köşk verileceğine kefilim.”232

Bu hadîs yalan söylemememizi, dîni, ilmî, siyasî ve ekonomik tartışmalarımızı en güzel yöntemlerle yapmamızı ve özverili davranmamızı emreden Kur’ân âyetlerinin açıklaması gibidir.

Yalanı yasaklayan Rabbimiz, doğru olmayı ve doğrularla birlikte bulunmayı da emretmektedir. Doğru sözlülerin işlerini düzelteceğini ve günahlarını bağışlayacağını da müjdelemektedir.233

Görüleceği üzere Peygamberimiz somut kişilere değil, uzlaşmacı, doğru sözlü ve özverili insanlara, bu güzel amelleri sebebiyle ilkeler üzerinden garanti vermektedir. Yaratılış özelliklerini koru- yan insanların, yapabilecekleri bu ahlâkî amelleriyle Cennet’e girebilmeleri için, pek tabîi ki îmanlı olmaları, namaz ve zekât gibi temel görevleri de yapmaları gerekir.

22-Dillerini ve Cinsel Organlarını Koruyanlar

Allah’ın Resûlü Cennet’e girişle sonuçlanacak ameller dizisine şöylece açıklık getirmiştir:

(Ey Mü’minler!) Kim bana iki çenesi arasındaki ağzını-dilini ve iki uyluğu arasındaki üreme organını, haram kılınan işlerden koruyacağına garanti verebilir ki ben de ona Cennet’e gireceği garantisini vereyim.234

Allah’ın Resûlü bir soru üzerine de insanları en ziyade Cehenneme sürükleyecek günahların / suçların dille ve cinsel organla işlenecekler olduğunu açıklamaktadır.235

İslâm Dîni’nin îman esasları, emirleri ve yasaklarından birini aşağılayıcı, gericilik olarak niteleyici sözler, insanlara yönelik gıy- bet, alay, iftira, tehdit, sövme, jurnal… ve aşağılama dille işlenecek günahlardandır.

Bunun gibi faiz, içki, kumar, fuhuş işletmeciliği, rüşvet, hırsızlık ve yetim malı yemek gibi haram yollarla kazanılanları yemek de ağız yoluyla işlenecek günahlardır.

Nikâh dışı ilişki olarak zina, dost tutma ve eşcinsellik de üreme organının işleyeceği günahlardır.

Özetlersek ağız-dil ve cinsel organla yapılabilecek günahların hepsi de orta ve büyük derecede günahlardır. Hak sahiplerinden helâllik alınarak tövbe edilmedikçe ilâhi adaleti harekete geçirecek bu günahlar, Cennet’e girmeyi engelleyebileceği gibi îmandan ederek Cehennem’e de yuvarlayabilir.

23-Ana-babalarına İhsankâr Olanlar

Ebû Umame (r.a.) anlatıyor:

“Bir sahâbi Allah’ın Resûlü’ne (s.a.v) sordu:

– Ya Resûlellah! Anne-babanın çocukları üzerindeki hakkı nedir?

– Onlar senin Cennet’in ve Cehennem’indir.

(Onlara itâat ve ikram Cennet’e girmene, onlara saygısızlık, ilgisizlik ve kırıcı muamele de, Cehennem’e düşmene sebep olur)”236

Peygamberimizin, Kur’ân çizgisindeki “Ananın ayaklarına kapan. Cennet orada, ananın yanındadır,” şeklindeki sözleri ve görevlerini yapmış “Babanın rızasını Cennet kapısı” olarak nitele- yen beyanları yukarıda sunulan hadisimizin anlamını pekiştirmektedir.237

Yüce Allah, önce kendi zâtına ibâdet edilmesini, sonra da ana-babaya, özellikle de anaya ihsan edilmesini emretmektedir.238

İhsan, Allah’a Onu görür gibi ibâdet etmek, yapılanı güzel yapmak ve iyilikte bulunmaktır. Bu anlamıyla ana-babaya ihsan, Peygamberimizin de açıkladığı üzere Cennet’e götürücü ameldir.

Ana-babanın Kâfir olması bile onların evlâd üzerindeki haklarını düşürmez. Bu sebeple onları aşağılama, arzularını hiçe sayma, fakirlikleri ve yaşlılıklarında onları kaderlerine terk etme Cehennem’e götürücü en büyük günahlardandır.

24- Hayırla Yad Edilenler

“Hz. Peygamber’in yanından bir cenaze ile geçtiler. Sahabîler onu ‘Hayırlı bir cemiyet insanıydı.’ diyerek övdüler. Allah’ın Resûlü “Gerekli oldu.” buyurdu.

Sonra diğer bir cenaze ile daha geçtiler. Sahâbîler onu da “Cemiyete / topluma zararlı bir kişiydi.” diyerek yerdiler.

Allah’ın Resûlü (s.a.v) aynı şekilde “Gerekli oldu” buyurdu. Hz. Ömer sordu:

– Ya Resûlellah! Haklarındaki görüşlerimizi açıkladığımızda her bir cenaze için “Gerekli oldu” buyurdunuz. Ne, gerekli oldu?”

-Ya Ömer! İlkini hayırla andınız. (Toplumun sevgisini kazandığı için) ona Cennet gerekli oldu; Cennet’e girmeyi hak etti. İkincisinin fenalığında birleştiniz. (Toplumun nefretini kazandığı için) ona da Cehennem gerekli oldu. Allah’ın Resûlü (s.a.v) daha sonra sözlerini sahâbîler topluluğuna yönelterek şöyle buyurdu:

– (Ey Mü’minler!) Sizler yer yüzünde Allah’ın şâhitlerisiniz.”239

25-Muhammed’e İtâat Edenler

Sevgili Peygamberimizin, Cennet’e gireceklerle ilgili bir hadîslerinde de şöyle buyurmuşlardır.

-İstemeyip diretenler dışında, benim Peygamberliğime îman edenlerin hepsi Cennet’e

Sahâbiler tarafından soruldu:

-Ya Resûlellah! İstemeyip diretenler kimlerdir?

– Bana itâat edenler Cennet’e girecektir. İtâat etmeyenler iste- meyip diretenlerdir.240

Sevgili Peygamberimizin açıklamalarına göre kadın veya erkek Cennet’e gireceklerin önemli bir bölümünü açıkladık. Dolayısıyla Cennet’e girmeye sebep olacak işlerin en mühimlerini beyan ettik.

Hiç şüphesiz örneklerimizi, doğruluk ve cömertlik gibi daha birçok Cennet’e götürücü amellerle çoğaltabiliriz.

Bu bölümde kendisinden hadisler naklettiğimiz Alah’ın Resûlü/ Elçisi Hz.Muhammed’e, Nebî ve Resûl olarak gönderildiği insanların sayısınca Salât ederim. O’na salât, teblîğ ettiği Kur’ânî yasaların yayılması, inananlarının çoğalması, kendisine şefâat hakkının verilmesi ve Hz.İbrahim gibi şanının artması için O’na yardımcı ve duâcı olmaktır.

(Devam Edecek)

ALİ RIZA DEMİRCAN

MİRATYOUTUBE

DİP NOTLAR

221-Buhârî, Zekât 48, Müslim, Zekât 45

222-Tirmizî, Bir 62, İ. Mace, Zühd 29

223-Tirmizî, Kıyame 61

224-Tirmizi, Kıyame

225-Müslim,

226-Müslim, Îman

227-Nisa 48, Şûra 25

228-Tartışılabilir görüşlerine katılmadığımız bazı İslâm alimleri, Allah’a ortak koşmadan fakat zina ve hırsızlık gibi günahlarına tövbe etmeden ölenlerin, Cennet’e ancak cezalarını çektikten sonra girebilecekleri En doğrusunu Allah bilir.

229-Müslim Cennet Bab 16, 63 / 2865

230-Mâide, 8; Bakara, 195, 273; Âl-i İmrân

231-Sırasıyla Tirmizî, Cuma 80, Nisa, 58-59; Şûra, 38, Buhârî, Fiten 2, Müslim, İmare 35

232Ebû Dâvûd, Edeb, Hüsnül-Hulk, 4167.

233  Hac, 31; Nahl, 125; Haşr, 9; Tevbe, 119; Ahzab 70-71.

234-Buhârî, Hudud 19

235-Mişkâtül-Mesabih, 4832

236-İ. Mace, Edep 1

237-İ. Mace 2781

238-İsra 23-24, Lukman 14-15, Ahkâf 15

239-Buhârî, Cenaiz 86; Müslim, Cenaiz

240-Buhârî, İtisam

 

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.