islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5788
EURO
35,0430
ALTIN
2.459,26
BIST
9.830,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Cezayir’deki Fransız büyükelçisine tepkiler öfkeye döndü

Cezayir’deki Fransız büyükelçisine tepkiler öfkeye döndü
Mirat Haber Ajansı

Fransız büyükelçisi François Gouyette, Cezayir’in içişlerine karışmakla suçlanıyor. Büyükelçinin düzenlediği şüpheli toplantılara müdahale edilmesi talep ediliyor. Büyükelçinin hareketleri, Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbune’nin hastalık nedeniyle uzakta olduğu dönemde yerel işlere müdahale olarak tanımlandı. Perşembe akşamı Cezayir Parlamentosu Milletvekili ve Ulusal Demokratik Hareket blogu üyesi Amira Selim, Facebook’ta Fransız büyükelçisinin eylemlerini kınayan bir açıklama yayınladı. Milletvekili Selim, Fransız büyükelçisinin Cezayir siyasi sahnesindeki boşluktan yararlanıp kaos ve kışkırtma yaydığını söyleyerek parlamentonun onu durdurmasını istedi. Fransız büyükelçisinin bu kabul edilemez davranışını protesto etmek için Cezayir Dışişleri Bakanı Sabri Bukadum tarafından nota verilmek üzere çağrılmasını önerdi.

Cezayir’de “geçiş dönemi”, krizde seçilen tüm siyasilerin görevden alınıp yerine Kurucu Meclis’in getirildiğini hatırlatan darbe kokan bir tabir. Kurucu Meclis, yeni görevlileri belirleyecek halk oylamasından önce yeni anayasayı hazırlar. Bu tartışma, koronavirüse yakalanıp 28 Ekim’den beri tedavi için Almanya’da bulunan Cumhurbaşkanı Tebbune’nin yokluğuyla aynı zamana denk geldi. Cumhurbaşkanlığı, bir hafta önce Tebbune’nin toparlandığını ve kısa süre sonra ülkeye döneceğini açıklamıştı. Arapça bilen deneyimli Fransız diplomat, önceki yaz Suudi Arabistan’dan gelip Cezayir büyükelçisi olarak atanmıştı. Diğer parlamento temsilcileri de yakın zamanda Fransız büyükelçisinin siyasi partilerle ve medya kuruluşlarıyla yaptığı gizli toplantıları eleştirdiler. Cezayir’in egemenlik haklarının ihlali sayıldığı için Dışişleri Bakanından duruma müdahale etmesi talep edildi. 1830-1962 yılları arasında Cezayir Fransız işgali ve sömürgeciliği altında milyonlarca ölüme sahne olmuştu. Cezayirlilerin Paris’ten Cezayir halkına karşı işlediği sömürge suçlarını “tanımasını, özür dilemesini ve tazmin etmesini” istemelerinin nedeni bu. Cezayir’in bağımsızlığını kazanmasından bu yana iki taraf arasındaki resmi ilişkiler, tarihi tartışmalar ve Cezayir’in Paris’i iç siyasete karışmakla ilgili sürekli suçlaması nedeniyle hep gergin oldu.

Cezayir’i tanıyalım;

Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti adı ile bilinmektedir. Kuzey Afrika’nın en büyük yüz ölçümüne sahip ülkesidir. Başkenti Cezayir’dir. Nüfusun büyük çoğunluğu Müslüman’dır ve 43.900.000 milyon nüfusu vardır. Yüz ölçümü içerisinde Sahra Çölünün büyük bir yer almaktadır. Cezayir, tarih öncesi dönemden itibaren birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Osmanlı hâkimiyeti sona erdikten sonra 1830’lu yıllarda Fransa sömürgesi olmuştur. Cezayir 1962 yılında bağımsızlığını elde etti. Ülke 1996 yılından itibaren çift meclis sistemi ile yönetilmektedir. Millet Konseyi ve Ulusal Halk Meclisi şeklindedir. Ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası  183.687 milyar USD, kişi başına düşen geliri ise 4.229 USD’dir. Cezayir, dünya petrol, doğalgaz üretiminde ve ihracatında önemli bir yere sahiptir.

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Diğer Dünya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/dunya/

Diğer Afrika haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/afrika/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.