islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4649
EURO
34,8352
ALTIN
2.421,86
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C

Amerika Karşıtları Son Eylemlere Dikkat Çekiyorlar

Amerika Karşıtları Son Eylemlere Dikkat Çekiyorlar

Mirat Haber Ajansı

ABD’de polis nezaretindeki siyahi bir vatandaş olan George Floyd’un ölümünden çıkan büyük çaplı eylemler, insan hakları adına nutuk atma dalgasını tersine çevirdi. Şu anda Amerika tarafından yıllardır eleştirilen ülkeler karşı ateş açtılar ve Washington’u çifte standartlarla suçluyorlar. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından geçmişte sırasıyla otoriter ve mafya benzeri devletler olarak tanımlanan Çin ve İran, son günlerde ABD’yi ırkçılıkla mücadele etmeye ve azınlıkların haklarını korumaya çağırdı. ABD protestocuları, 25 Mayıs’ta Minneapolis’te yaklaşık dokuz dakika boyunca boynunda diz çöktükten sonra ölen George Floyd’un tedavisine öfkeli bir gecede sokağa çıkma yasağı görmezden gelmiş, Başkan Donald Trump, orduyu ülke çapında huzursuzluğu bastırmaya çağırmakla gösteriicileri tehdit etmişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Çunying, Çin’in Hong Kong’a güvenlik yasaları koyma hareketini eleştiren Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Morgan Ortagus’a yanıt veren bir tweet’te Floyd’un ölürken kullandığı “nefes alamıyorum” sözlerini kullandı. Çin devlet medyası, protestolara geniş yer verdi. İran’ın yüksek lideri de Çarşamba günü yaraya tuz bastı. Halkın protestolarda kullandığı “nefes alamıyorum” sloganı, ABD’nin zulüm yaptığı tüm ulusların ortak sloganı oldu. Rusya ve Türkiye de protestoları kapsayan gazetecilerinin ağır polis muamelelerinden şikayetçi oldular. Her ikisi de basın özgürlüğü de dahil olmak üzere Washington’dan insan hakları eleştirilerinin hedefi olmaktaydı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.