islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4344
EURO
34,4578
ALTIN
2.488,57
BIST
9.679,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
21°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

AMERİKA’DA 60 BİN KİŞİ İLE BİRLİKTE BAYRAM NAMAZI

AMERİKA’DA 60 BİN KİŞİ İLE BİRLİKTE BAYRAM NAMAZI
5 Mayıs 2022 14:46
A+
A-

Bayramın birinci günün Mirat haberimizde “Bir Kuşluk Vaktinde GÜZEL KUL MÜCADELEM” isimli hatıratımdan ‘Süleymaniye Caminde Bir Bayram Sabahı Hatıram’ isimli bölümü yayınladım.

https://www.mirathaber.com/suleymaniye-camiinde-bir-bayram-sabahi-hatiram/

Bizden bir önceki nesilden üstadımız Yusuf Ziya Kavakçı hocamız okumuşlar ve çağrıştırdıkları bir hatırasını sesli olarak bize gönderdiler.

Yazıya döktüğümüz bu hatırayı da yayınlamayı uygun gördük. Çünkü bu hatıra da yakın tarihe ışık tutmaktadır. Böylece her iki hatırayı birden okuyan kardeşlerimizden bizler gibi bir Sünnet’in ihyasına yani Bayram namazlarında A’la ve Ğaşiye surelerini okuyup hutbeleri ve vaazlarına konu edenlerin çıkmasına vesile olmuş oluruz.

Yusuf Zıya Kavakçı Hocamızın Sesli Hatırasının Yazıya Dökülmüş Şekli

“Muhterem Türkiye Düşünce Platformu Grubu!

Ali Rıza Demircan kardeşimin yukarıda bahsettiği ‘Süleymaniye Caminde Bir Bayram Sabahı Hatıram’ yazısında A’la ve Gaşiye surelerini okuyuşu ve A’la suresini okurken takılışı bana bir şey hatırlattı, onu arz edeyim:

Teksasta bulunduğum 15-20 sene öncesi bir devirde 50-60 bin Müslüman bayram namazını tek yerde kılıyorduk, çünkü camilerde namaz kılınmıyordu, öyle bir prensip vardı o zaman.

Bayram sabahtan akşama kadar sürüyor. Erkekler aileleriyle geliyor, panayır gibi alanda toplanıyor, yiyecek satıcıları da oluyor. Herkes ailesiyle arabayla geldiği için 30 bin park yerine ihtiyaç duyuluyor. Böylesi büyük bir park alanına sahip büyük salonlar da bulunmuyor. Bayramın ne günü olacağı belli olmadığından ayrıca bir sıkıntı var.

Bir defasında böylesi sıkıntılar içindeyken Dallasta 1960/larda meşhur “Jeyarı Kim Öldürdü” dizisinin çekildiği çiftliği bayram namazı için kiraladık .

Hatırlarsınız hepimiz o diziyi izlerdik. Televizyon yeni gelmişti Türkiye’ye ve bu dizi filmin çevrildiği yer…yani birkaç havuzlu binalar, atların bulunduğu yerler, efendim salonlar ve o filmin çevrildiği büyük salon sahne ışıkları, yüksekçe alanlar ve büyük bir ses düzeni…

Bayram için kirası 40 -50 bin dolar… 50 bin 60 bin Müslüman bir yerde namaz kılmış olduk ve hutbe okuduk, ve o filmin çekildiği ışıklı yere çıkıp hutbeyi irat ettim. Dünyanın her yerinden gelmiş Müslümanlar, her renk, her ırk var, işte 50-60 binlik kitleye hitaben bir hutbe okudum ve namazı kıldırdım.

Hutbeden sonra namazı kıldırırken o yüksek yer doğru olmaz diye indim cemaatin önünde bulunan seccadede namazı kıldırdım. Orada başka bayram namazları da kıldırdım ve kıldırdığım zamanda daima A’la ve Gaşiye surelerini okudum. Sünnet tabi. Aynı sıkıntıya ben de düştüm yani “Ali Rıza Demircan Bey takılıyorsunuz insan bazen gözü kararıyor unutuyorsunuz, diyor ya, o duruma ben de düştüm. Böyle geriye gidip toparlayınca düzelttim. Başıma geldi.

O sünneti daima yerine getirdiğimi beyan edeyim. Bayram kıldırdığım zamanlar o sünneti A’la suresini ve Gaşiye surelerini okuyorum. Türkiye’de her halde pek riayet edilmiyor gibi gözüküyor.

Ali Rıza Bey! Sizin yazdığınızda beyan ettiğiniz gibi bayram namazlarında A’la ve Ğaşiye surelerini öyle daima riayet ettim. Yazdığınız makaleye bende birkaç bir şey söylemek istedim.

Selamün Aleyküm Yusuf Ziya Kavakçı”

Ali Rıza Demircan 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.