islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5289
EURO
34,9614
ALTIN
2.425,71
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Anne kızını Beyrut patlamasında yitirdikten sonra sanatına devam ediyor

Ölümünden üç gün sonra annesi Annie Vartivarian, kızının işini hafızasında tamamlamaya karar verdi. Bu ayın başlarında, Art Design Lebanon (AD Leb) adlı sanal platform, patlama sonucu hasar gören tarihi Tabbal Binası’nda fiziksel bir pop-up sergisi olan, Herkes kendi inancının yaratıcısıdır, ifadesini başlattı.

Anne kızını Beyrut patlamasında yitirdikten sonra sanatına devam ediyor
Mirat Haber Ajansı

2020’nin başlarında Lübnanlı-Ermeni tasarımcı Gaia Fodoulian, yeni sanal galerisinin lansmanını planlamakla meşguldü. 29 yaşındaki oyuncu, bölgedeki sanatçıları ve tasarımcıları daha kapsamlı, modern bir platformla desteklemeye çalıştı. 4 Ağustos 2020’de, Beyrut’u sarsan, mahalleleri ve sayısız hayatı mahveden büyük patlama ile hayalleri yarıda kesildi. Fodoulian, o gün meydana gelen patlamada hayatını kaybeden 208 kişiden biriydi. Ölümünden üç gün sonra annesi Annie Vartivarian, kızının işini hafızasında tamamlamaya karar verdi. Bu ayın başlarında, Art Design Lebanon (AD Leb) adlı sanal platform, patlama sonucu hasar gören tarihi Tabbal Binası’nda fiziksel bir pop-up sergisi olan, Herkes kendi inancının yaratıcısıdır, ifadesini başlattı.

AD Leb’in satışlardan elde ettiği tüm karlar, Fodoulian’ın derinden önemsediği bir sebep olan, ihtiyacı olan hayvanları desteklemek ve onlarla ilgilenmek ve hayvan kurtarıcılarına yardım sağlamak için kurulan Gaia Fodoulian Vakfı’na gidecek. Fodoulian, Milan’daki Istituto Marangoni’de yüksek lisans öğrencisi olarak tasarladığı beton veya ahşaptan yapılabilen bir çift modüler tezgah olan kendi tasarım parçalarını üretmek için bir miktar fon ayırmıştı. Vartivarian tasarımları aldı ve AD Leb’in açılış sergisi için tezgahları üretti. Pop-up şov, sanatçı ve tasarımcılar Samer Bou Rjeily, Karen Chekerdjian, Hatem Imam, Sirine Fattouh, Paul Kaloustian, Nathalie Khayat, Hussein Nassereddine ve Caroline Tabet’in hem yeni sipariş edilen hem de mevcut çalışmalarını bir araya getiriyor.

Khayat’ın Hafif Uyuyanlar adlı çalışması, patlamada kaybedilen can sayısını temsil eden 208 porselen şamdan yerleştirmesiyle geçen yılki trajediyle doğrudan bağlantılı. Her Raku ateşlemeli parça benzersizdir, soyut şekillerle yaratılmıştır ve çeşitli renklerde sırlanmıştır. Diğer projeler, Nassereddine’in ünlü Abbasi şairi Ebu el-Mutanabbi’nin bir şiirinden esinlenen The Red Castle, As It Occurred adlı heykel yerleştirmesi gibi inanç ve inanç temasına daha geniş bir yaklaşım getiriyor. Her eser, Ghaith & Jad tarafından tasarlanan senaryo ile geniş miras binasının ilk iki katına yayılmış kendi odası verildi. Vartivarian, genellikle kullanılan beyaz duvarlı galerilerden veya endüstriyel depolardan daha fazla tarihe sahip bir şey istedi. 19. yüzyılın sonlarında inşa edilen ve Fransız Mandası döneminde genişletilen bina, karakteristik cömertçe dekore edilmiş tonozlu tavanlara, üçlü çarşı penceresine ve birçok Lübnan mirasının evinin geometrik karo zeminlerine sahiptir.

Beyrut’un Osmanlı mimarisinin çoğu limana yakın olduğundan Tabbal Binası, patlama sırasında hasar gören 800 miras niteliğindeki binadan sadece biridir. AD Leb, alanı kullanımının ilgi çekeceğini ve uygun restorasyon ve korumayla sonuçlanacağını umuyor. Şimdilik, sergi ve binanın tarihi için ücretsiz turlar düzenlemek üzere STK Silat for Culture ile ortaklık kurdu. AD Leb’in ayrıca, dış izleyicilere ulaşmak için serginin 3 boyutlu bir videosu ve çevrimiçi bir konuşma ve yerinde performans programı için planları var. Bölgesel sanatçıların ve uluslararası uygulayıcılar ve kurumlarla işbirliklerinin yer aldığı yılda dört sergi düzenlemeyi umuyor. Vartivarian, platformun devam eden mali kriz ve patlamadan kaynaklanan serpinti ile birlikte COVID-19 salgını sırasında ciddi bir darbe alan Lübnan kültür topluluğuna bir miktar umut sunmayı hedefliyor. Gemmayzeh ve Mar Mikhael’in kötü etkilenen bölgeleri, şehrin galerilerinin ve kültürel talimatlarının çoğuna ev sahipliği yapıyordu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.