islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Arabistan’da İftirayla Hapse Atılan Türk Akademisyenin Durumu

Arabistan’da İftirayla Hapse Atılan Türk Akademisyenin Durumu
14 Ağustos 2023 10:02
A+
A-

Bu hafta medyaya bir ses kaydı düştü. Daha önceden sıklıkla rastladığımız türden bir olayı geçtiğimiz dönemde yeniden görmüştük. Arabistan’a giden hoca kardeşlerimizden birisi bir iftira ile bir anda kendisini hapiste buluverdi. Günlerdir kendisinden haber alınamıyordu. Daha sonra bir ses kaydı ile sevenlerine durumunu bildirdi.

Muhammed Ali Çağlar kardeşimiz bir hoca olmasına rağmen bu haksızlığa maruz kaldı. Yirmi kişilik koğuşlarda kırk kişi kaldıklarını, hijyenik olmayan ve yaşanabilir olmayan bir yerde nefes darlığı çektiğini bizlere iletti. Kurtulmak istediğini ve yetkililere ulaştırılması gerektiğini vurguladı. Bu olay bütün genç akademisyenleri dehşete düşürdü ki, kutsal topraklara gitmek isteyen hemen herkes bir kez daha dikkat etmek gerektiğini kavradı.

Daha önceden hac ve umre ziyaretlerine giden hanım kardeşlerimizin kaçırıldığına dair olaylar çıkmış ve sonraki heyetler kadınlarımızı muhafaza ederek tavaf etmişlerdi. Bunlar İslamiyet’le örtüşmeyen şeyler ve aynı zamanda bizleri dünyaya küçük düşüren işlerdir. Müslümanlık güven toplumunu kurmak ile yakından ilgilidir. Peygamberimizin İslamiyet’ten önce emin lakabına sahip olması ve daha sonrasında da hasımları tarafından ona “Sen yalan söylemezsin, kötülük nedir bilmezsin” dedikleri unutulmamalı. Üsve-i hasene olan Nebimiz (SAV) için emin demeleri bizlere düstur olmalı iken karşılaştığımız bu tür durumlar bir hayli üzücüdür. Haksız bir şekilde taciz iftirasıyla bir anda kendini hapiste bulan kardeşimiz için akademide ciddi bir sitem var.

Arabistan büyük yatırımlar yaparak, örneğin devasa rakamları sporculara bağışlayarak ülkesinin prestijini kurtarmaya çalışıyor. Ancak Vehhabî anlayışa sahip olanlar yine de boş durmuyor. Giden hacıları kandırma, umre yapanları veyahut da talebelik için o diyarda bulunanları itikadi meselelerden ve mezhepsel ihtilaflardan sorguya çekip sıkıştırma sıklıkla başvurdukları yöntemlerdi. Hatta öyle ki dünya çapında bir isim olan ve yakın zamanda rahmetli olan Sâbunî gibi bir alimi bile kendi fakültesinde yıllarca eziyetle yıpratmışlardı.

Bütün bunlar Müslümanlar olarak kendimizi sorguya çekmemiz gerektiğini bize tekrar tekrar göstermektedir. Diğer yandan bu kardeşimizin durumunu dile getirip, yetkilileri harekete geçirmek için de meseleyi duyurmamız ve başvurular yapmamız gerekmektedir. Türk öğrencilerin ve İslam aşıklarının böyle şeylerle muhatap olmamaları için daha güvenli yolları da arayıp, bulmamız gerekmektedir. Ülkemizde ciddi anlamda Arap lehçelerine hâkim insan kıtlığı bulunmaktadır. Oysa hemen her ülkenin yerel lehçeleriyle birlikte Kur’an Arapçasını bilen uzmanları yetiştirmemiz gerekmektedir. Dolayısıyla yetişme sürecinde bu uzmanların güvenlikleri ve refahları da sağlanmalıdır.

Muhammed Ali Çağlar kardeşimize ve ailesine geçmiş olsun dileklerinde bulunuyoruz, büyüklerimize bu meseleleri arz etmek üzere bu yazıyı kaleme almış bulunmaktayız. Bölgeye yakın zamanda gitmeyi uman insanlar olarak bu tür olaylar yüzünden çekinceler sahibi olmakta ve tereddütler yaşamaktayız. Dileriz Arap Kardeşlerimiz de bu tür olayları önler ve cahilleri dizginleyebilirler.

 

ETİKETLER: Manşet
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.