islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5767
EURO
34,9899
ALTIN
2.462,54
BIST
9.892,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Arap ülkelerinde 40 milyon ton gıda israf ediliyor

Arap ülkelerinde 40 milyon ton gıda israf ediliyor

Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın yayınladığı rapora göre küresel gıda atığın 931 milyon tona ulaştı ve bu miktarın 40 milyonunu Arap dünyasından kaynaklandığını açıkladı.

Mirat Haber Ajansı

Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın (UNEP) bu ayın başlarında yaptığı bir raporda, küresel gıda atığı hacminin 2019’da 931 milyon tona ulaştığını ve bunun 40 milyonunun Arap dünyasından kaynaklandığını duyurdu. Uluslararası organizasyona göre Mısır 2019’da toplam dokuz milyon ton israf edilen gıda ile birinci sırada yer aldı. Irak, 4,73 milyon ton gıda atığı ile ikinci sırada yer alırken, onu Sudan (4,16 milyon ton), Cezayir (3,91 milyon ton) izledi. Suudi Arabistan (3,59 milyon ton), Fas (3,31 milyon ton), Yemen (3,02 milyon ton), Suriye (1,77 milyon ton), Tunus (1,06 milyon ton). Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Lübnan, Libya, Filistin, Umman, Moritanya, Kuveyt, Katar ve Bahreyn en az gıda atığına sahipti. Aynı rapor, Türkiye’nin küresel gıda israfına 7,8 milyon ton katkıda bulunduğunu ortaya koydu.

Üretim esnasında ve tarlada da israf çok

Raporda, gıda israfından tek sorumlu hane halkı olmadığına işaret ederek, atığın bir kısmının bir ürün son tüketiciye ulaşmadan önce meydana geldiğini de sözlerine ekledi. Gıda kaybının, hasattan perakende seviyesine kadar gıda tedarik zinciri boyunca meydana geldiğini, ancak bunu içermediğini açıkladı. Genel olarak gıda israfı perakende, yemek hizmeti ve tüketim seviyelerinde ortaya çıkar. Rapor, evlerden, perakende satış kuruluşlarından ve gıda hizmeti endüstrisinden gelen gıda atığının her yıl 931 milyon ton olduğunu tahmin ediyor. Bu atığın yaklaşık 570 milyon tonunun ev düzeyinde oluştuğunu açıkladı. UNEP, gıda israfını 2030 yılına kadar yarı yarıya azaltmaya çalıştığını vurguladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.