islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4643
EURO
34,7320
ALTIN
2.435,54
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Arnavutluk sol partisi arka arkaya üçüncü kez seçim kazandı

Arnavutluk sol partisi arka arkaya üçüncü kez seçim kazandı
4 Mayıs 2021 16:03
A+
A-
Mirat Haber Ajansı

Arnavutluk’un sol görüşlü Sosyalist Partisi parlamento seçimlerinde arka arkaya üçüncü kez kazanarak neredeyse oyların yarısını ve parlamentoda tek başına yönetmeye yetecek kadar sandalye kazandı. Merkez Seçim Komisyonu yaptığı açıklamada, oyların yüzde 98’inin hesaba katıldığı, Başbakan Edi Rama’nın Sosyalistlerinin oyların yüzde 49’unu ve parlamentonun 140 sandalyesinin 74’ünü kazandıklarını söyledi. Bu, önceki seçimlerde kazandıkları sandalye sayısının aynısı. Ana muhalefetteki merkez sağ Demokrat Parti oyların yüzde 39’unu ve 59 sandalyeyi alırken, müttefiki Sosyalist Bütünleşme Hareketi (LSI) yüzde 7 oy ve 4 sandalye kazandı.

Rama, destekçilerine partisinin en zor ama en tatlı seçim zaferini kazandıklarını söyledi, zira neredeyse eksiksiz sonuçlar, görevde bir üçüncü dönem rekoru kırdığını gösterdi. Zafer konuşmasının çoğu, sözde ulusal mega projeye katılmaya çağırdığı muhalefetteki Demokratlara yönelikti. Pazar günü ilk katılım, dört yıl öncesine göre biraz daha yüksek, neredeyse yüzde 48 idi. Seçimlerin gidişatı, ABD ve Avrupa Birliği’nden diplomatlar tarafından yakından izlenirken, Arnavutluk blokla üyelik müzakerelerini başlatmaya çalışıyordu.

Kampanya adaylar arasında sert hakaretlerle dolu ve rakip taraftarlar arasındaki çatışmalarla gölgelenmesine rağmen, uluslararası gözlemciler seçimin canlı ve kapsayıcı bir kampanya ile karakterize edildiğini söylediler. Ancak, kampanya sırasında kamu fonlarının kötüye kullanılması endişelere yol açtı. Partiler, çoğunluğu Müslüman olan 2,8 milyonluk Balkan ülkesinde seçimlerin sonucunu düzenli olarak tartışıyorlar. 2017’deki son oylama sokak protestolarına yol açtı ve bazı muhalefet milletvekilleri parlamentoyu boykot etti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.