islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Az Bulutlu
18°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C

Muhammed Salah oksijen ve ambulans bağışladı

Muhammed Salah oksijen ve ambulans bağışladı
Mirat Haber Ajansı

İngiliz futbol klübü Liverpool’lu golcü Muhammed Salah, Mısır’ın Garbiye bölgesindeki memleketi olan köyüne oksijen ve ambulans bağışladı. Ülke ikinci bir enfeksiyon dalgasıyla mücadele ederken, bu ekipman ve tedarik, yerel halkın COVID-19’dan muzdarip insanları tedavi etmesine yardımcı olacak. Köy, başkent Kahire’nin yaklaşık 130 km kuzeyinde yer alıyor. Salah ayrıca her yıl Mohamed Salah Charity Foundation adlı yardım vakfına yaklaşık 500.000₺ bağışta bulunuyor. 28 yaşındaki futbolcunun, geçen Kasım ayında koronavirüs testi pozitif çıkmıştı.

Yönetim, Mohamed Salah Charity Foundation’dan 14 oksijen tüpü gideceğini bildirdi. Yardım derneğinin başkanı Hassan Bakr, bunların Nagrig köyündeki ve çevre köylerdeki insanlara yardım ettiğini söyledi. Bakr, oksijen tüplerini doğrudan hastaların evlerine gönderiyoruz, dedi. Vakfında ayrıca Temmuz 2020’den beri faaliyet gösteren Mohamed Salah tarafından inşa edilen bir ambulans ünitesi de var. Araç, hastaları tecrit hastanelerine taşırken pandemi sırasında da yardımcı oldu.

Sisi sağlık sistemi kaosta

Darbeci general Sisi kontrolündeki Mısır hükümeti, salgının başlamasından bu yana 150.753 enfeksiyon ve 8.249 ölüm olduğunu doğruladı. Bununla birlikte, sağlık yetkilileri, nispeten düşük koronavirüs testi oranı ve özel test sonuçlarının hariç tutulması nedeniyle gerçek sayının muhtemelen çok daha yüksek olduğunu vurguluyor. Mısır Sağlık Bakanı Hala Zayed, Şarkiye vilayetindeki Hüseyniye Merkez Hastanesinin tüm yoğun bakım koğuşunun oksijen yetersizliği nedeniyle can verdiği son olayın ardından sosyal medyada tsunami eleştirisinin ardından hastanelerde oksijen krizi yaşandığını itiraf etti. Zefta General Hospital’daki yoğun bakım ünitesindeki hastaların aynı kötü sonu paylaşmasından sonra meydana gelen bu tür ikinci olaydı. Zayed başlangıçta oksijen eksikliği olduğunu reddetti ve bu suçlamaların Müslüman Kardeşler tarafından yayılan söylentiler olduğunu iddia etti. Ayrıca ölümleri koronavirüs krizinin neden olduğu komplikasyonlara indirgemeye çalıştı. Birçoğu, Mısırlıları hastanelere gitmemeye ve Zayed’den hesap sormaya çağırıyordu. Trajediler, Mısır’ın iktidardaki hükümetinin kalbindeki yolsuzluk ve ihmalin altını çizdi.

Mısır, resmî adıyla  Mısır Arap Cumhuriyeti, çoğunluğu Müslüman Araplardan oluşuyor, jeopolitik olarak Libya’nın doğusunda, Sudan’ın kuzeyinde, İsrail’in batısında yer almakta. Ülke nüfusu, Nil Nehri kıyısında yoğunluk göstermekte. Mısır, yaklaşık 105 milyon nüfusa sahip.  Bu özelliği ile Kuzey Afrika kıtasının en fazla nüfusu olan ülkesi olma özelliğine sahip. Yaklaşık 7000 yıllık bir uygarlık geçmişi bulunuyor. İlk medeniyetten bu yana birçok yönetim, ülke ve kavim geçmiş  ve Osmanlı İmparatorluğu’nun bir vilayeti olmuş. 1922’de İngiliz işgalinden bağımsızlığını kazanmış ve 1953’temi darbenin ardından Cumhuriyet ilan edilmiş. Ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası  300 milyar dolar. Kişi başına düşen milli gelir de 3 bin dolar civarı. Mısır ekonomisi tekstil, turizm, tarım gibi sektörlerin yanı sıra İngiliz sömürgesindeyken yapay olarak inşa edilen Süveyş Kanalı ülkeye önemli döviz girişi sağlıyor.

Ülke tarihinde ilk kez 2012de serbest seçimler ve demokrasi yaşadı ancak darbeci general Sisi’nin ABD AB İsrail Suud Emirlikler destekli kanlı müdahalesi ardından hem insan hakları hem de ekonomi yönünden bir felaket yaşamakta.

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Diğer Sağlık haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/saglik/

Diğer Afrika haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/afrika/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.