islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4480
EURO
34,7443
ALTIN
2.437,76
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Türkmenistan’da dükkânların önünde kuyruk olmak ‘yüce lideri’ itibarsızlaştırdığı için yasaklandı

Türkmenistan’da dükkânların önünde kuyruk olmak ‘yüce lideri’ itibarsızlaştırdığı için yasaklandı
4 Mayıs 2021 16:01
A+
A-
Mirat Haber Ajansı

Türkmen bölge yetkilileri, devlet mağazalarının dışında sübvansiyonlu fiyatlarla yiyecek satan dükkanların önünde kuyruk olunmasını yasakladı. Karar cumhurbaşkanının oğlu Başbakan Yardımcısı Serdar Berdimukhammedov’un, mağazaların yakınındaki kalabalıkların babasının itibarını zedelediğini kamuoyuna açıklaması sonrasında geldi. Doğudaki Türkmenabat kentinde, devlet mağazalarındaki hatların sadece dört kişi uzunluğunda olabileceğine dair bir emir çıkarıldı. Emri bozanlar derhal hattan çekilecek ve olası tutuklamalarla karşı karşıya kalacak.

Ucuz pirinç alacaksan yüce lider portresi de alacaksın

Yeni yasak, ekonomik kriz ve gıda krizi ve sübvansiyonlu gıdaya ihtiyaç duyan insan sayısındaki çarpıcı artış nedeniyle getirildi. Devlet marketleri sübvansiyonlu yiyecekleri yalnızca sabah 6’dan akşam 8’e kadar satıyor. Bu tür mağazalardan her müşteri ayda bir litre pamuk ve ayçiçek yağı, bir kilogram şeker ve bir kilogram pirinç satın alabilir. Bazen mağazalarda yumurta ve tavuk da satılıyor. Medyada 13 Nisan’da güneydeki Mary kentinde yaklaşık 1000 kişinin her biri 2 kilogram donmuş et almak için saatlerce beklediği bildirildi. Bir kilogram et 36 manata mal oluyor, bu da devlet kontrolündeki kurda 10 dolara ve karaborsada 1 dolara denk geliyor. Eski Sovyet cumhuriyetinde aylardır gıda kıtlığı bildiriliyor. Koronavirüs salgını durumu daha da kötüleştirdi, ancak hükümet hem ekonomik krizi hem de ülkedeki COVID-19’un varlığını reddediyor. Müşteriler ayrıca devlet mağazalarından yüce liderlerinin portrelerini de satın almaya zorlanıyor.

Dünyanın en zengini olması gerekiyor ama en fakirlerinden

Türkmenistan, dünyanın en büyük dördüncü doğal gaz kaynaklarına ev sahipliği yapmasına rağmen, son birkaç yıldır ekonomik krize yakalandı. Türkmenistan bu haliyle aslında bir Rus sömürgesi. Doğal gaz tamamen alınıp Rusya ve Almanya üzerinden Avrupa’da dağıtılıyor. Normalde az nüfus ve çok büyük doğal kaynaklarla dünyanın en zengin ülkelerinden biri olması gerekirken, diktatörlük ve halka ait  kaynakların çalınması nedeniyle toplum açlık ve sefalet içinde.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.