islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3833
EURO
35,0293
ALTIN
2.326,93
BIST
9.139,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Asıl Kısıtlamaları İklim Değişikliğinde Göreceksiniz !!

Asıl Kısıtlamaları İklim Değişikliğinde Göreceksiniz !!
11 Mayıs 2022 10:00
A+
A-

Çin Kominist Parti’sinin halka ve dünyaya açık tek İngilizce resmi dergisi olan Beijing Review Nisan sayısında dünyaya; ‘önümüzdeki dönemde asıl kısıtlamaları iklim değişikliğinde göreceksiniz’ mesajı verilmek istenmiş.

Bu da yaklaşık üç yıldır yaşadığımız covid 19 pandemisi kapatmalarının, izolasyonların kısıtlamalarının normalimiz olduğu gibi bir şüphe uyandırıyor. Yani anlayacağız yaklaşık son 3 yıldır yaşadıklarımız daha başlangıç.

Şimdi de dünyada iklim değişikliğine taraf olan ülke olduğumuza göre eninde sonunda bunlarla yüzleşecek olma olasılığımız yüksektir. Hatta bununla da kalmayıp, Paris İklim Sözleşmesini imzalamakla kalmadık, Mecliste de onayladık. Sonrasında “Çevre, Şehircilik Bakanlığı”nın ismini “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı” olarak değiştirdik.

Gelelim ÇİN’in vermek istediği mesajlara;

Değerlendirmemize konu olan makale, Beijing Review Nisan sayısında; “Why America Is Wrong About China?” (Amerika Çin hakkında neden yanılıyor?) başlığı ile yayınlandı. Makalenin yazarı olan Josef Gregory Mahoney’in kimliği ise ayrı bir tartışma konusu zaten.

“Çin’i hegemonya arayan bir tehlike olarak görmenin hata olmasının 13 nedeninin” sıralandığı yazının bir bölümünde şu ifadeler dikkat çekicidir. [1]

“Halk sağlığı kısıtlamaları: Çin’in pandemi kontrolleri şimdilik ve belki de gelecek için yeni normaldir. Bu, yüksek derecede kendi kendine empoze edilen izolasyonculuğu içerir ve bu da yukarıda belirtilenleri pekiştirir. Şunu asla unutmayın: İklim değişikliğiyle birlikte daha fazla salgın bekleniyor. Mevcut sınırlama çabalarının ve kapasite geliştirmenin başarısı göz önüne alındığında, Çin’in gelecekteki salgınları benzer bir kararlılıkla karşılamasını bekleyebiliriz”

“Coğrafi sınırlamalar: Çin, birkaç nükleer silahlı devlet ve bir dizi tartışmalı sınır dahil olmak üzere diğer tüm ülkelerden daha yakın ve yakın komşulara sahiptir. Hem bölgesel hem de küresel olarak hafif adımlar atmalı ve bunu yapıyor. Diaoyu Adaları ve Tayvan, egemen istisnalar olarak kabul edilir ve dolayısıyla ne bölgesel ne de küresel meseleler olarak kabul edilir, ancak burada bile Çin, diğer büyük güçlerin yakın komşular üzerinde tarihsel olarak uyguladığı türden bir doğrudan saldırganlık göstermedi.”

“İklim değişikliği: Belki de başka hiçbir büyük ülke küresel ısınmaya karşı Çin’den daha savunmasız değildir, ancak iklim değişikliği kötüleştikçe duyarlı olan tüm ülkeler yurt içinde ve yurt dışında inanılmaz sınırlarla karşı karşıya kalacaktır. Ve açık olmak gerekirse, hala kötüye gidiyor.”

“Gerekirse gelecekte tek başına gitmeye hazır: Çin ortak bir gelecekten söz ediyor ve bu yönde ilerliyor, ancak küresel meselelerin böyle bir yolu daha pratik hale getirmesi durumunda stratejik olarak tek başına gitme olasılığı için de kendisini konumlandırıyor.”

Özetlersek şunları diyorlar;

– Dünyada iklim değişikliğine en çok aksiyon alan ülkeyiz ama hepiniz yüzleşeceksiniz

– Taiwan ve Adalar konusunda henüz bir reaksiyon göstermedik.

– Geleceğe gerekirse yanlız gireceğiz ve buna hazırlıklıyız.

Gelecek hem Türkiye, hem bölgemiz hemde dünya için endişe verici değil mi ?

Peki olası İklim değişikliğini durdurmak mümkün mü?

Assam Kendir Enstitüsü Başkanı Dr. Erdem Ulaş’a göre mümkün.

Sn Ulaş; “Olası İklim değişikliğini durdurmak için ne yapılmalı?” sorumuza şu yanıtları verdi;

“İklim değişikliğini durdurmak için yeşil örtüyü artırmak karbon emilimini hızlandırmak lazım. Kenevir bunun en hızlı yoludur. Çok hızlı büyüyor ve O2 kapasitesi de çok yüksek. İnsanlığa faydalı 50 bin endüstriyel ürün yapılır. Geleceği gösterdik, kitaplarını yazdık, dünyadaki gelişmeleri ışığı anlattık, büyükşehir yaşamından, düşük gelirden kurtulmak için köye dönüş ve kenevir ekmek elzemdir…”

Merkezi hükümetin göçü köylerden büyükşehirlere teşvik etmesi zaten uzun zamandır endişe verici boyutlara ulaştı.

İklim değişikli önlemleri altında kısıtlamalara gidilme olasılığı hem Türkiye, hem bölgemiz hem de dünya için endişe vericidir.

Vesselam…

Sadi ÖZGÜL

 

Kaynak;

[1] Why America Is Wrong About China? (https://www.bjreview.com/Opinion/Voice/202204/t20220408_800281713.html

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.