islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5836
EURO
34,8316
ALTIN
2.411,21
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

RİJEKA İSLAM MERKEZİ

RİJEKA İSLAM MERKEZİ

Hırvatistan’ın Rıjeka kentinde yeni inşa edilen İslam Merkezi ve Camii, 4 Mayıs 2013’te açılmıştır. Merkez; bu şehirdeki ilk, Hırvatistan’daki üçüncü camidir.

Cami, Rijeka’daki Müslümanların on yıllardır yeterli bir dini alana sahip olma isteklerinin bir sonucudur. Yapı tasarımı mimarlar tarafından değil, Hırvatistan’ın önde gelen heykeltraşlarından biri olan Dušan Džamonja tarafından yapılmıştır. Heykeltraş; soyut fikirlerini yansıtan minyatür bir model üretmiş, daha sonra, mimarlar Darko Vlahović ve Branko Vučinović, projenin üstün estetiğini elde etmek için bu kavramsal fikri uygulama görevini üstlenmişlerdir.

Caminin kubbesi, görsel olarak tek bir nesne oluşturan beş ayrı parça halinde şekillendirilmiştir. Dušan Džamonja kubbenin tasarımını oluştururken, Akdeniz kıyılarındaki Osmanlı camilerinin zengin kubbe inşa geleneğinden esinlenmiştir. Heykelsi yaklaşımıyla ‘eski temaya yeni bir anlam’ kazandırmıştır.

Caminin inşaatı ağırlıklı olarak Katar devleti tarafından desteklenmiştir.

Geniş bir plato üzerine kurulu 10.800 m2’lik bir alan üzerinde yer almaktadır. Geniş bir taban üzerinde büyük bir heykel olarak tasarlanan yapı Hırvatistan’ın en işlek limanının simgesi haline gelmiştir.

Resmi bir İslami ifadeden ziyade manevi bir anlatım amaçlanmıştır. Bu nedenle geleneksel bir İslam topluluğunun kendisini modern toplumun bir parçası olarak kurma esnekliğini ve istekliliğini gösteren geleneksel dekordan kaçınılmıştır.

Yapı İç Mekanı

Cami, betonarme altı kubbe ve yarım kubbeden oluşmaktadır. Cephe, havalandırmalı paslanmaz çelik plakalarla kaplanmış metal alt konstrüksiyondan oluşmaktadır. Minare; merkezi konik çelik silindir ve çelik sac mantodan oluşur. Kalan işlevler, doğal eğimli araziden yararlanarak platonun altındaki iki seviyeye yerleştirilmiştir.

Yapı Vaziyet Planı

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.