islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Atina Türk Okullarının Yarısını Kapattı

Atina Türk Okullarının Yarısını Kapattı

Yunanistan, 10 sene içerisinde 126 Türk okulunu kapattı. Atina’nın azınlık haklarını hiçe sayan kararlarını protesto amacıyla geçtiğimiz Cuma günü Türk okulları boykot yaptı.
Yunanistan’da Batı Trakya Türklerine yapılan baskı gün geçtikçe artıyor. Yunan idarecilerin, Türk öğrencilerin ve öğretmenlerin cuma namazına gitmelerine engel olmak amacıyla yeni uygulamaları yürürlüğe koyma kararının ardından Batı Trakya Türk Okulları bir günlük boykot gerçekleştirdi.
Bu kapsamda öğrenciler okula gitmeyerek Atina’nın azınlık haklarını gasp etme girişimini protestoda bulundu. Azınlık Okulları Encümenler Birliği (AOEB) Başkanı Ahmet Kara, yaşadıkları zorlukları Yeni Şafak’a aktardı.
Kara, Yunan hükümetlerinin, 10 sene zarfında Müslüman Türklerin eğitim aldığı 126 okulu kapattığını belirtti.
CUMA NAMAZINI ENGELLEME GİRİŞİMLERİ
Yunan makamların cuma namazını engelleme girişimlerini “bardağı taşıran son damla” olarak değerlendiren Ahmet Kara, “Bizim aldığımız boykot kararı cuma namazından ziyade, eğitim alanında uzun yıllardır devam eden haksızlıklardan ötürü.” diye konuştu.
Düzelme görmedikleri takdirde eylemlerini sürdüreceklerini ifade eden Kara, “Cuma günü için kararlaştırılan ders programına göre erken paydos yapılmaması, öğrenci ve öğretmenlerin cuma namazına gitmelerine mani olma girişimidir. Düzenlediğimiz boykota katılım yüzde yüze yakın oldu. Veliler bizi destekledi ve öğrenciler derse girmedi.” dedi.
KARARLAR HUKUKA AYKIRI VE TEK TARAFLI
Atina’nın anlaşmalar ve hukuka aykırı olarak tek taraflı kararlar aldığını söyleyen Kara, “Azınlık eğitiminin statüsü, gerek Lozan Anlaşması’nda gerekse Yunanistan ve Türkiye arasında imzalanan kültür protokolleri ve eğitim anlaşmaları ile belirlenmiş durumda. Dolayısıyla burada anlaşmalarla belirlenmiş konuların Atina yönetimince tek taraflı olarak değiştirilmesi mümkün değil.” ifadelerini kullandı. Kara, “10 yıl önce azınlık okul sayımız 229’ken şu anda 103 ilkokul, 2 de lisemiz var. Yunan hükümeti yeni okul açılmasına da okulların onarımına da müsaade etmiyor.” diyerek sözlerini sürdürdü.
VELİLERİN AKLINI ÇELMEYE ÇALIŞIYORLAR
Yunan öğretmenlerin sıklıkla Türk velileri yönlendirmeye çalıştığını söyleyen Kara, “Yunan öğretmenler Türk velilere ‘Çocuğunuzun kapasitesi yüksek. Devlet okullarına (Yunan hükümetine bağlı) gitse çok iyi olur’ yönlendirmesiyle akıllarını çelmeye çalışıyor.” dedi.
Yunan idaresinin oyalama taktikleri ile Türk kitaplarındaki güncellemeleri geciktirdiğini aktaran AOEB Başkanı, “Öğrencilerin okuduğu kitaplar güncel içeriklere sahip değil. Yunan hükümeti Türkiye’nin gönderdiği güncel kitapların içeriğini onaylamıyor. 25 yıl önce biz 1968 yılından kalan kitaplarla ders yapıyorduk. Eğitim öğretim yılı başladıktan 2 ay sonra, kitaplar öğrencilerin eline geçiyor” diye konuştu.
HAKKIMIZI ARAMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi Başkanı Dr. Pervin Hayrullah da yaşanılanların çağ dışı olduğunu vurguladı. Hayrullah, “Azınlık eğitim sistemi özel ve özerk. Yasalara göre ders programı okul encümenleri tarafından şekillendirilir. Encümenlerin karar almalarına mani oldular. Bizim çocuklarımız Cuma günleri ibadet saatinde izinli oluyorlar. Bu uygulamayı kaldırdılar. Çocuklarımızın Cuma namazına gitmelerini engellemek için alınan bu kararı geri almazlarsa farklı eylemlerle hakkımızı aramaya devam edeceğiz” sözlerini kullandı.

ETİKETLER: Yunanistan
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.