islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4746
EURO
34,7479
ALTIN
2.489,59
BIST
9.510,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Avustralyalı SAS komandolarının savaş suçları ortaya saçıldı

Avustralyalı SAS komandolarının savaş suçları ortaya saçıldı

Mirat Haber Ajansı

Avustralya hafta sonunda yaptığı açıklamada, Güney Asya ülkesi Afganistan’da işlendiği iddia edilen savaş suçları hakkında uzun zamandır beklenen bir rapor yayınladığı için Afganistan’daki 39 yasadışı cinayetten özel kuvvetlerinin sorumlu olduğundan şüphelenildiğini söyledi. Avustralya, soruşturmayı 2016 yılında, ihbarcılardan gelen haberlerin ortasında ve hükümetin başlangıçta bastırmaya çalıştığı silahsız erkek ve çocukların öldürüldüğü iddiasıyla ilgili yerel medyada yer aldı. Bulguları detaylandıran Savunma Kuvvetleri şefi General Angus Campbell, soruşturmanın Avustralya özel kuvvetleri mensuplarının mahkumları, çiftçileri veya diğer sivilleri öldürdüğüne dair kanıtlar bulduğunu ve suç için Afganistan halkından kayıtsız şartsız özür dilediğini söyledi. Sorumluların bir kısmı hala orduda görev yaparken, diğerleri silahlı kuvvetlerden ayrıldı. Soruşturmada 19 kişinin yer aldığı 23 olayın ceza soruşturması için polise sevk edilmesi tavsiye edildi.

Avustralya Savunma Kuvvetleri genel müfettişi James Gaynor, soruşturma raporuna eşlik eden bir mektupta, iddia edilen suiistimalleri son derece korkunç olarak nitelendirdi. Ayrıca, Avustralya ordusunun mensuplarının kontrolleri altındaki insanlara zulümle muamele ettiğine dair başka iddialar olduğunu da kaydetti. Bu iddia edilen suçların hiçbirinin savaşın hararetinde işlenmediğini ve kurbanların savaşçı ya da artık savaşçı olmadığını söyledi. Soruşturma ayrıca kurbanların bazılarına silah yerleştirildiğini, genç askerlerin ise bazen “kanlanma” olarak bilinen bir girişimin parçası olarak “ilk öldürme” için mahkumları vurmaya zorlandığını ortaya çıkardı. Geçen hafta atanan özel bir müfettiş, şimdi savcılıklara devam etmek için yeterli delil olup olmadığını belirleyecek. Ancak herhangi bir ceza davası yıllar alabilir. Avustralya Savunma Kuvvetlerinin kurbanların ailelerine tazminat sağlamak için bir fon oluşturması bekleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.