islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4666
EURO
34,7738
ALTIN
2.441,31
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Azerbaycan Ermenilerin Dağlık Karabağ’a resmi ziyaretini provokasyon olarak kınadı

Azerbaycan Ermenilerin Dağlık Karabağ’a resmi ziyaretini provokasyon olarak kınadı
Mirat Haber Ajansı

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Ermenistan Dışişleri Bakanı Ara Ayvazyan’ın Dağlık Karabağ bölgesini ziyaretini protesto etti. Azerbaycan dışişleri bakanı bunu bir provokasyon ve gerilimi kışkırtma girişimi olarak nitelendirdi. Ayvazyan, ayrılıkçı hükümetin fiili Dışişleri Bakanı David Babayan ile bir araya geldiği ve bir danışma programı imzaladığı bölgeyi 5 Ocak’ta ziyaret etti. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Leyla Abullayeva yaptığı açıklamada, Ayvazyan’ın Dağlık Karabağ’a yaptığı “yasadışı” ziyaretinin Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında imzalanan ve Bakü ile Erivan arasında 44 günlük savaşı sona erdiren ateşkes anlaşmasına “aykırı” olduğunu söyledi. Abullayeva, resmi Erivan’ın yükümlülüklerini ihlal etmenin bir provokasyon olduğunu ve Ermenistan’daki yerel izleyicilere yönelik eylemlerin bölgedeki durumun normalleşmesine katkıda bulunmadığını söyledi. Erivan’ın bölgedeki değişiklikleri kabul etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Moskova’nın aracılık ettiği ateşkes, 27 Eylül’de Azerbaycan ve Ermeni güçleri arasında başlayan ve her iki taraftan da binlerce can alan ağır çatışmayı sona erdirdi. Ateşkesin bir parçası olarak Ermenistan, iç bölgenin topraklarının bazı kısımlarının ve 1990’lardan beri yönetiminde olan yedi ilçesinin kontrolünü kaybetti. Ermeni ayrılıkçılar, Dağlık Karabağ topraklarının çoğunun kontrolünü elinde tuttu. Dağlık Karabağ’ı Ermenistan’a bağlayan bir kara bağlantısını korumak için yaklaşık 2000 Rus barış gücü askeri cephe bölgelerine konuşlandı.

Azerbaycan Cumhuriyeti, Kafkasya’da yer alan Batı Asya ile Doğu Avrupa’nın kesiştiği bir ülkedir. Coğrafi olarak Güney Kafkasya’nın en büyük yüz ölçümüne sahip. Rusya, Gürcistan, Ermenistan ve İran ile kara sınırı bulunmaktadır. Başkenti Bakü olan ülkenin nüfusu 10 milyon. Nüfusun %97 Müslüman. Ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası 47,171 milyar  USD, kişi başına düşen milli gelir yaklaşık 4.700 dolar. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.