islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Azerbaycan Rusya hakimiyetindeki Avrupa pazarına gaz ihracatına başladı

Azerbaycan Rusya hakimiyetindeki Avrupa pazarına gaz ihracatına başladı
Mirat Haber Ajansı

Azerbaycan, Avrupa Birliği’ne Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) üzerinden ticari doğal gaz tedariğine başladı. Bölge, Rusya’dan alternatifli olarak enerji kaynaklarını çeşitlendirmeye çalışıyor. Azerbaycan’ın devlet enerji şirketi SOCAR, Hazar Denizi’ndeki dev ŞahDeniz2 sahasından pompalanan gazın 31 Aralık’ta İtalya, Yunanistan ve Bulgaristan’a akmaya başladığını söyledi. SOCAR Başkanı Rovnag Abdullayev gelişmeyi tarihi bir gün olarak selamladı. Bazılarının bu projeye şüpheyle yaklaşmasına üzülse de şimdi görevini tamamlandı, Azerbaycan doğal gazı Avrupa’ya ulaştı. 878 kilometrelik TAP, Güney Gaz Koridorunun bir bölümü olup yapımı 30 milyar dolardan fazla ve yedi yıl sürmüştü.

Hedef 10 milyar metreküp

Genel proje, Azerbaycan’ın en büyük doğalgaz yatağı olan Şah Deniz 2’yi ve Hazar Denizi’ni Gürcistan ve Türkiye üzerinden Batı Avrupa’ya bağlayan 3.500 kilometrelik boru hatlarını içeriyor. Azerbaycan halihazırda Türkiye’ye gaz sağlıyor. Aynı zamanda Avrupa gaz piyasalarına yılda 10 milyar metreküp gaz sağlamayı hedefliyor.

Rusya’ya alternatif değil

Analistler, Azerbaycan gazının Moskova’nın gaz piyasasındaki payına bir miktar tehdit oluşturduğunu, ancak Rusya’nın bir tedarikçi olarak hakim konumunu değiştirmesinin olası olmadığını söylüyor. Bölgenin doğalgaz arzının yaklaşık üçte birini halihazırda elinde bulunduran Rusya, bu yıl 170 milyar metreküpten 2021’de Türkiye dahil Avrupa’ya gaz ihracatını 183 milyar metreküpe çıkarmayı planlıyor. Moskova, ABD yaptırımları nedeniyle bir yıl önce durmuş bir proje olan Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattını Almanya’ya tamamlama çabalarını kısa süre önce hızlandırdı.

Amerika Rus hakimiyetine karşı

Washington bu KuzeyAkım 2 projesine, Rusya’ya bağımlılığını artırarak Avrupa’daki NATO müttefiklerinin güvenliğini tehdit ettiği için projeye şiddetle karşı çıktı. Daha sonra 31 Aralık’ta Azerbaycanlı SOCAR, Belarus Petrol Şirketi ile bu ülkeye petrol tedarik etmek için uzun vadeli bir sözleşme imzaladığını açıkladı. Belarus, onlarca yıldır ağır bir indirimle tedarik edilen petrol tedariki konusunda son yıllarda Rus yetkililerle anlaşmazlık içindeydi.

Diğer Avrasya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/avrasya/

Diğer Ekonomi haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/ekonomi/

Diğer Orta Doğu haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/orta-dogu/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.